Centar za mirovne studije obilježava 25 godina djelovanja

30.09.2022.

Zadnja izmjena 14:51

Autor: M.Š./Hina/HRT

Centar za mirovine studije obilježava 25 godina djelovanja

Centar za mirovine studije obilježava 25 godina djelovanja

Foto: HTV / HRT

Prioritet Centra za mirovne studije (CMS) i u idućem razdoblju bit će pokušaj zaustavljanja nasilnih praksi prema izbjeglicama i migrantima, kazala je u petak programska voditeljica CMS-a Sara Lalić na konferenciji povodom 25 godina rada te organizacije civilnog društva.

- Zalagat ćemo se da se ta nasilna praksa i postupanja sankcioniraju te da se na razini Europske unije donose politika kojom će se ljudima koji u Europi traže utočište omogućiti sigurni i legalni putevi, kazala je Lalić. Dodala je i kako će CMS nastaviti s podrškom građanskom odgoju i obrazovanju na nacionalnoj razini, ali i na monitoringu i praćenju govora mržnje i provođenju politika suzbijanja diskriminacije.

Ocijenila je i kako se u posljednjih nekoliko godina odnos izvršne vlasti prema organizacijama civilnog društva promijenio u negativnom smjeru te kako je sužen odnos prema djelovanju civilnog društva.

Centar za mirovne studije godinama upozorava na nasilne prakse policije na hrvatskim granicama, ali i na sve lošiji odnos i drugih državnih institucija prema inicijativama civilnog društva, ocijenila je.

- Na neki način smo za mnoge institucije smo poslali organizacija non grata, kazala je Lalić. Naglasila je i kako će CMS idući tjedan početi sa strateškim planiranjem na kojem će se odlučivati o strateškim prioritetima u idućih pet godina.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter podsjetila je na sve izazove kojima su se organizacije civilnog društva suočavale u posljednjih 25 godina, a naglasila je i potrebu daljnje izgradnje i jačanja sustava zaštite ljudskih prava.

- Građani su danas ipak nešto bolje upoznati s pravima, ali i dalje ne znaju kome se, kada i kako obratiti. Nemaju povjerenja da će se nešto promijeniti nabolje, kazala je. S druge strane, upozorila je i na potrebu osiguranja neometanog djelovanja organizacija civilnog društva kao branitelja ljudskih i socijalnih prava.

Einwalter: Čak 31 posto nevladinih udruga nikada ili rijetko rade bez pritiska vlasti

- Podaci Agencije EU za temeljna prava pokazuju da u Hrvatskoj 31 posto nevladinih udruga nikada ili rijetko, a 33 posto ponekad rade bez pritiska vlasti. To nas stavlja na negativno drugo mjesto u Europi, odmah iza Mađarske, kazala je Einwalter.

- Zadnjih desetak godina, od ulaska u EU, jako puno stagniramo, malo se financija izdvaja za suzbijanje diskriminacije, za zaštitu ljudskih prava, institucije koje bi na tome trebale raditi su potkapacitirane, a izvršna vlast vrlo malo surađuje s civilnim društvom, kaže programska voditeljica Centra za mirovne studije Sara Lalić.

- Mislim da bi nam svima bilo bolje da osvijestimo i puno aktivnije radimo na zaštiti i promicanju ljudskih prava, da učimo o tome kada su nam prava povrijeđena, kamo otići, kome se obratiti i kako ih zaštititi, ističe pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter

U sklopu konferencije CMS-a održani su i paneli o transformaciji obrazovanja, o principu sustava azila i suzbijanju diskriminacije, govora mržnje, nasilja iz mržnje.

Centar za mirovne studije izrastao je iz različitih oblika izravne izgradnje mira u zapadnoj Slavoniji gdje se 1996. prvi put i razgovaralo o osnivanju organizacije, a formalno je osnovan godinu kasnije. CMS je organizacija civilnog društva koja štiti ljudska prava i teži društvenoj promjeni temeljenoj na vrijednostima demokracije, antifašizma, nenasilja, mirotvorstva, solidarnosti i jednakosti koristeći aktivizam, obrazovanje, istraživanje, zagovaranje i direktnu podršku.

Kako ističu u CMS-u, njihove je vizija solidarno, otvoreno i nenasilno društvo čije institucije omogućavaju mir, socijalnu sigurnost, političku i ekonomsku jednakost te slobodu svih ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!