19:29 / 28.01.2020.

Autor: Ana Zadro/V.K./IMS/HRT

Centar za socijalnu skrb ponovno odbio udomitelje

-

-

Foto: - / -

Iako je Upravni sud u prosincu poništio odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb da životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić ne mogu postati udomitelji, Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovno je odbio zahtjev koji su podnijeli.
Iako je Upravni sud u prosincu poništio odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb da životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić ne mogu postati udomitelji, Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovno je odbio zahtjev koji su podnijeli. U obrazloženju je navedeno da se u Zakonu o udomiteljstvu ne spominje životno partnerstvo. Šegota i Kožić ne odustaju od pravne borbe.

Dugine obitelji pozdravljaju presudu Upravnoga suda

2017. Mladen Kožić i njegov partner Ivo Šegota prijavljuju se za udomiteljstvo, i od Centra za socijalnu skrb dobivaju pozitivno mišljenje. No, tu sve staje. Centar ih zatim odbija jer su u životnom partnerstvu.

- Način na koji Centar čita zakon je takav da oni u Zakonu nigdje ne vide da je izrijekom navedeno da životni partneri mogu biti potencijalni udomitelji, govori Mladen Kožić.

Slučaj dolazi do Upravnog suda koji lani u prosincu poništava odluku Centra.

- Nije logično da bi nekoj osobi koja bi kao samac, a iste je spolne orijentacije kao i tužitelj, zatražila da obavlja udomiteljstvo, takvo pravo bilo odobreno, a da u konkretnom slučaju, za ove tužitelje, u upravnom postupku nije niti ispitivano, ispunjavaju li oni zakonske uvjete, rekla je Tamara Bogdanović, glasnogovornica Upravnog suda u Zagrebu.

Naložili su Centru da ponovno odluči i da se ispita: - Ispunjavaju li oni zakonske uvjete za udomljenje, a ne zahtjev odbaciti, samo zato što su tužitelji obitelj koja je takve spolne orijentacije, istaknula je Bogdanović.

No, Centar ih ovih dana opet odbija.

- Nismo mogli vjerovati. Da li ćemo biti dobri roditelji, mi bi stvarno htjeli da to struka procijeni, struka je već nas procijenila. To se sada političkim linijama sve zaustavlja, rekao je Kožić.

U Centru za socijalnu skrb ne žele ništa komentirati pozivajući se na tajnost postupka.

- Centar za socijalnu skrb Zagreb - u konkretnom slučaju - ne može iznositi detalje o tijeku postupka, s obzirom na to da bi se iznošenjem podataka u javnosti kršili zakonski propisi, odgovorili su u CZSS Zagreb.

Mladen i njegov partner na odluku će se žaliti, a cijeli slučaj mogao bi doći i na Ustavni sud. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!