Centri darovitosti u Splitu - za niže razrede osnovne škole

22.01.2019.

14:56

Autor: HRT

default error photo
Centri će raditi subotom.
Grad Split pokrenuo je projekt "Centri darovitosti Split" koji se odnosi na učenike nižih razreda. Cilj je da se uoče, prate i potiču daroviti učenici te da im se osigura kvalitetan rad prema njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima iz područja prirodoslovlja, matematike, robotike i informatike, jezika i komunikacije, područja umjetnosti.

Projekt je u gradskoj upravi predstavio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je najavio da će centar darovitosti iz prirodoslovlja biti u OŠ Sućidar, iz matematike u OŠ Žnjan-Pazdigrad, robotike i informatike u OŠ Gripe, iz jezika i komunikacije u OŠ Ravne Njive, dok će centar darovitosti iz umjetničkog područja biti u OŠ Manuš.

Ustvrdio je kako je projekt namijenjen darovitim učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola s područja Splita. Odgojno-obrazovne skupine organizirat će se prema dobi učenika, za svaku dob po jedna do dvije skupine s 15 do 20 učenika, a centri će raditi subotom, od deset do dvanaest puta tijekom školske godine.

Ove školske godine s radom će početi centri iz prirodoslovlja i matematike, a ostali sljedeće školske godine. U centrima će s djecom raditi mentori, odnosno učitelji razredne i predmetne nastave, stručni suradnici i ravnatelji škola. Novac za provedbu projekta Grad je isplanirao u svom proračunu, pa je za ovu godinu osigurano 600 tisuća kuna, za 2020. 800 tisuća, a za 2021. milijun kuna.

Na natječaj za centre javilo im se deset škola, no odabrali su njih pet.

Pročelnik za društvenu djelatnost Grada Splita Mate Omazić najavio je da će se uskoro pokrenuti i centri darovitosti za predškolce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!