Centri kompetentnosti stvaraju stručnjake za tržište

15.04.2023.

07:00

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Stručna usavršavanja

Stručna usavršavanja

Foto: HTV / HRT

Od 25 projekata Regionalnih centara kompetentnosti, do sad su u Hrvatskoj potpuno dovršena i rade samo tri. Dva su u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Koprivnici za elektrotehniku, a u Đurđevcu za robotiku.


Domagoj Belaj završio je srednju školu za automehaničara, ali je onda odlučio da će svoje trogodišnje obrazovanje dopuniti zanimanjem tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom. 

- Jako je puno toga vezano za struju, ima i programiranja puno, jako je traženo i ima mogućnosti poslije čak i upisati fakultet tako da puno je mogućnosti, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Domagoj Belaj, polaznik Centra kompetentnosti u Koprivnici. 

Kroz Centar kompetencija razvijeno je 29 programa za obrazovanje odraslih u okviru stručnih usavršavanja, tri nova zanimanja, 4 kvalifikacije i isto toliko kurikuluma modernizacije i unapređenja nastave. Učenik 4 razreda strukovne škole u Đurđevcu Marko Radman oduševljen je mogućnostima Centra kompetencija.

- Bavimo se robotikom, daje nam pristup znanjima koje nismo imali do sad jer možemo trenirati na opremi koju većina škola u Hrvatskoj nema. Dobivamo iskustvo na pravim robotima koji se koriste u industriji, objasnio je Marko Radman, polaznik Centra kompetentnosti u Đurđevcu. 

- Centar kompetencija je zamišljen kao poveznica između obrazovanja i da u ovoj regiji Koprivničko-križevačke županije što više povežemo naše učenike i poslodavce, istaknuo je Saša Seretin, voditelj projekta u Centru kompetentnosti. 

Koriste ga već i poslodavci 


Koriste ga već i poslodavci pa njihovi zaposlenici nova znanja i kvalifikacije stječu na modernoj opremi koja je nabavljena i za Đurđevac i Koprivnicu. Izgrađeni su i opremljeni novi praktikumi i laboratoriji u Koprivnici oko 2000, a u Đurđevu 800 novih četvornih metara prostora. 

- Projekt je vrijedan preko 9 milijuna 300 tisuća eura, znači 70 i nešto milijuna kuna je to bilo u početku, razvija se kroz dvije godine u ovoj završavamo opremanje tih prostora s najsuvremenijom mogućom opremom, rekao je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije. 

Na zahtjev i specifične potrebe poslodavca za najviše tri mjeseca iz ovog Centra izlaze stručnjaci kakvi njima trebaju, svojim znanjima i vještinama odgovoriti na sve realne potrebe tržišta rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!