Certifikati internetskim stranicama prilagođenim slijepima

27.08.2018.

15:13

Autor: HRT

default error photo
Današnjom promocijom želimo pozitivnim porukama inspirirati sve donositelje odluka na lokalnim, regionalnim i državnim nivoima da izdvoje sredstva iz proračuna i počnu s ovim procesima.
U sklopu provedbe europske Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora pokreće se projekt certificiranja internetskih stranica prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama, najavljeno je na konferenciji za novinare.

U projekt su uključene slijepe i slabovidne osobe iz Udruge slijepih Zagreb koje su završile odgovarajući edukativni program te developeri iz tvrtke CodeVision Studio koji će zajedno s tvrtkom Apriori World osnovati Institut za digitalne transformacije.

Taj će institut u Hrvatskoj biti zadužen za edukaciju web developera diljem države kako bi se u što kraćem vremenskom periodu omogućila primjena direktive na svim nivoima u Hrvatskoj.

Inicijativa za pokretanje cetificiranja internetskih stranica nastala je u suradnji agencija za komunikacijski menadžment Apriori Worlda iz Hrvatske i Taktika iz Slovenije, koja je ovaj proces započela prije godinu dana.

Osim zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba, cilj projekta je potaknuti javni i privatni sektor za implementaciju pristupačnih internetskih stranica i mobilnih aplikacija u nadi da Hrvatska u sljedeće dvije godine bude među prvim europskim državama koje će uskladiti digitalne platforme prema ovoj europskoj Direktivi te tako podići razinu društvene odgovornosti.

"Današnjom promocijom želimo pozitivnim porukama inspirirati sve donositelje odluka na lokalnim, regionalnim i državnim nivoima da izdvoje sredstva iz proračuna i krenu u ove procese ne samo zbog osoba s invaliditetom već i zbog boljitka društva i globalne percepcije Hrvatske", kazao je direktor Apriori komunikacija Danijel Koletić.

Izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković naveo je da je u udruzi malo manje od 1200 članova s vidom do pet posto na boljem oku. U Hrvatskoj je takvih 6000 osoba, što znači da je u udrugu učlanjeno više od 20 posto takve populacije, naglasio je Tomašković.

"Ovim pilot-projektom šaljemo jasnu poruku da smo tu i da želimo sudjelovati u testiranju pristupačnosti stranica javnog sektora koji nam nije baš najbolje prilagođen", poručio je.

Države članice EU-a trebaju uskladiti svoja nacionalna zakonodavstva s Direktivom do 23. rujna 2018. Cilj je Direktive osigurati da internetske stranice i mobilne aplikacije tijela javnog sektora postanu pristupačnije na temelju zajedničkih zahtjeva pristupačnosti. U kontekstu Direktive pristupačnost   shvaća se kao načela i tehnike koje treba poštovati pri dizajnu, izradi, održavanju i ažuriranju internetskih stranica i mobilnih aplikacija, kako bi ih se učinilo pristupačnijima korisnicima, osobito osobama s invaliditetom.

Državni tajnik središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić istaknuo je da je Vlada 19. srpnja u saborsku proceduru uputila Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja pokretnih uređaja za tijela javne vlasti, kojim se obvezuje da će biti u skladu s Direktivom.

U tom  zakonu, koji je trenutačno u proceduri prvog čitanja, rok za prilagodbu postojećih internetskih stranica je dvije godine, odnosno do 23. rujna 2020., a rok za prilagodbu programskih rješenja pokretnih uređaja tri godine, odnosno do 23. rujna 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!