U Petrinji obilježena 31. obljetnica 2. gardijske brigade "Gromovi"

13.05.2022.

13:00

Autor: Dnevnik/M.M./HRT/Hina

Središnja svečanost održana je u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović"

Središnja svečanost održana je u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović"

Foto: Dnevnik / HRT

U Petrinji je obilježena 31. obljetnica 2. gardijske brigade "Gromovi". Središnja svečanost održana je u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović", a na njoj je bio i predsjednik Republike Zoran Milanović. Tom prigodom pripadnicima 2. mehanizirane bojne "Gromova" dodijeljene su beretke.

- Danas ste postali članovi jedne velike i ponosne obitelji, povezane čašću, ponosom, ljubavi prema domovini i zelenom beretkom s grbom Groma. Neka vam povjesnica 2. gardijske brigade i žrtva njenih pripadnika bude misao vodilja, konstantna opomena na cijenu koja je plaćena, rekao je bojnik Vlatko Klarić, zapovjednik 2. mehanizirane bojne "Gromovi".


- Mladosti naša, nije vam bilo lako, vjerujem, ali vjerujte i vi ovom veteranu generacije N91, veteranu sijede kose što iskustvom zrače, da je nama bilo još teže, poručio je Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi".

Gromovima su čestitke im uputili ministar obrane Mario Banožić i ministar branitelja Tomo Medved.   

- Vaše zelene beretke bile su prepoznatljive u svim hrvatskim krajevima i u akcijama i operacijama Hrvatske vojske, rekao je ministar Banožić, istaknuvši da su u Domovinskom ratu dali izniman doprinos oslobađanju domovine.

- U ratnim godinama odlikovala vas je hrabrost, ustrajnost i čast, vodila vas je čežnja za slobodnom Hrvatskom, koju ste i ostvarili. Mnogi pripadnici Gromova više nisu s nama, njima dugujemo najviše i zauvijek će živjeti u našim sjećanjima i molitvama, naglasio je te pripadnicima bojne Gromovi poželio da im ratni put i ustrajnost branitelja pripadnika 2. gardijske brigade budu vodilja.

- S ponosom nosite znak groma, budite i dalje okosnica i ponos Hrvatske vojske, proučio je Gromovima ministar obrane.

Čestitku je uputio i ministar Medved.

"U Domovinskom ratu bili ste na mnogim bojišnicama, branili napadnute i oslobađali okupirane dijelove naše domovine od početka velikosrpske agresije na Hrvatsku pa sve do naše konačne pobjede koju smo izvojevali pod mudrim političkim i vojnim vodstvom našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana.

O jubilarnoj obljetnici njegova rođenja, prisjećamo se kako su ustrojene slavne gardijske brigade Hrvatske vojske, među njima i Gromovi koji su 2. gardijsku brigadu proslavili pod geslom – Gromovi nisu kao nebeski, još su jači, još su žešći!

Posebno se prisjećamo svih poginulih, nestalih i umrlih Gromova u nadi da ćemo pronaći i sve naše nestale. To je naš prioritet i naša obveza prema svima njima i njihovim obiteljima - njihova žrtva trajno nas obvezuje i povezuje.

U Domovinskom ratu vodila nas je snaga zajedništva. Zajedno smo obranili i oslobodili našu domovinu, zajedno smo pobijedili! Djelujmo zajedno i danas, kada smo suočeni s novim izazovima, na dobrobit naše domovine i našeg naroda.

Budite ponosni na svoj doprinos u obrani i oslobađanju naše domovine kao što je hrvatski narod ponosan na Hrvatsku vojsku u čijim su redovima i danas sljednici naših gardijskih brigada, a među njima i Gromovi koji s ponosom nose zelenu beretku baš kao i vi jer – jednom Grom, zauvijek Grom", stoji u čestitci ministra Medveda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!