Obilježena 30. godišnjica ustrojavanja 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi

05.10.2022.

Zadnja izmjena 11:40

Autor: Dnevnik HTV/HRT/Hina/V.K./D.S.

5. gardijska brigada Sokolovi

5. gardijska brigada Sokolovi

Foto: arhiva/Goran Ferbezar / Pixsell

U Vinkovcima je svečano obilježena 30. obljetnica ustrojavanja 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi. Toj se brigadi, koja je bila na gotovo svim bojištima, u Domovinskom ratu pridružilo više od pet tisuća vojnika. 89 ih je poginulo, a tristotinjak ranjeno. Sve koji su stigli na svečanost u vojarnu 5. brigade u Vinkovcima, preletom su pozdravila Krila Oluje.

U čast pripadnicima 5. gardijske brigade Sokolovi i u povodu velike obljetnice, trčalo je trideset vojnika, štafetno, 73 kilometra od Našica do Vinkovaca.

- To je bilo davno kad smo bili mlađi, ljepši, tanji, ali smo imali srce. Danas nas ima malo, ali imamo još veliko srce za Hrvatsku, naglasio je Siniša Pothraški, 5. gardijska brigada "Slavonski sokolovi".

- Nikada nećemo zaboraviti '91. godinu kada nismo imali oružja, ali smo se trebali suprotstaviti sili s puno većom količinom oružja. To je bio težak početak, a najteža nam je bila Bosna gdje je mnogo momaka izginulo, sjeća se Mario Škegro, 5. gardijska brigada "Slavonski sokolovi".

- Ja ću iskoristiti priliku da svima koji su bili pripadnici 5. gardijske brigade čestitam njihov dan. Isto tako, da budu ustrajni, prije svega, u prenošenju istine o Domovinskom ratu i svemu što se događalo tih godina kako bi nove generacije mogle uživati u slobodi zahvaljujući hrvatskim braniteljima, naglasio je Mario Banožić, ministar obrane.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio čestitku

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u srijedu je uputio čestitku u povodu 30. obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade, Slavonskih sokolova, istaknuvši da su njezini pripadnici svoju hrabrost pokazali kada je bilo najpotrebnije, u pobjedničkom Domovinskom ratu.

- U povodu jubilarne obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade, odajemo priznanje svima vama koji ste bili u redovima Slavonskih sokolova. Proslavili ste svoju brigadu na ponos svih vaših pripadnika i naše domovine, rekao je potpredsjednik Vlade, ministar Medved.


Svoju hrabrost, dodao je, pokazali ste onda kada je to bilo najpotrebnije, u Domovinskom ratu u kojem je Hrvatska, zahvaljujući mudrom političkom vodstvu i hrabrim hrvatskim braniteljima, pobijedila.

- Vaše domoljublje i odvažnost vodilo vas je u obrani i oslobađanju naše domovine, od našeg Vukovara i Slavonije pa sve do krajnjega juga dali ste svoj nemjerljiv doprinos i podnijeli golemu žrtvu, rekao je ministar Medved.

- Svim poginulim i umrlim Sokolovima odajemo dužnu počast, u nadi da ćemo pronaći i sve naše nestale, to je naš prioritet, a obiteljima žrtava odajemo priznanje za svu patnju i bol koja nikada ne prestaje, naglasio je ministar Medved. Častan ratni put 5. gardijske brigade, Slavonskih sokolova, uzor je mladim hrvatskim vojnicima kako se voli i brani domovina, a posebno njihovim nasljednicima u redovima pobjedničke Hrvatske vojske koji i danas s ponosom nose slavno ime Sokolova, naveo je u čestitci ministar hrvatskih branitelja Medved.

Na temelju zapovijedi ministra obrane Republike Hrvatske 5. listopada 1992. ustrojena je 5. gardijska brigada HV-a u Vinkovcima. Sastavljena je većinom od postrojbi iz Slavonije, najvećim dijelom od pripadnika 204. vukovarske brigade, 108. brodske brigade, 109. vinkovačke brigade, 3. satnije (novogradiška), 122. đakovačke brigade, 123. požeške brigade,132. našičke brigade i pripadnika 3. gardijske brigade te drugih gardijskih postrojbi. Zapovjednik brigade bio je Ivan Kapular.

Kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 7.000 pripadnika. Poginulo ih je 89, a više od 300 ih je ranjeno.

Tradiciju Sokolova slijedi 1. oklopno mehanizirana bojna Sokolovi, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koja je smještena u Našicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!