09:31 / 08.03.2019.

Autor: HRT

Čestitka predsjednice u povodu Međunarodnog dana žena

Fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL

Fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U povodu Međunarodnog dana žena, predsjednica Republike čestitala je ovaj dan svim ženama koje svojim vrijednim i predanim radom te osobnim djelovanjem svakodnevno oplemenjuju naše društvo.
U povodu Međunarodnog dana žena, predsjednica Republike čestitala je ovaj dan svim ženama koje svojim vrijednim i predanim radom te osobnim djelovanjem svakodnevno oplemenjuju naše društvo.

Čestitku prenosimo u cijelosti:

Ravnopravnost ne znači nijekanje prirodnih razlika, nego njihovo poštovanje i jednako vrednovanje u sinergiji zajedničkih napora žena i muškaraca za društvenu ravnopravnost i poštovanje dostojanstva svake osobe. Stoga jedino mjerilo društvenoga napredovanja i žena i muškaraca trebaju biti isključivo stručnost i rezultati.

Danas možda nije potrebno dokazivati da žene smiju i mogu činiti sve što čine muškarci, ali je potrebno dokazivati da je način na koji to čine jednako vrijedan, jednako važan i jednako potreban želimo li zaista dosegnuti vrijednosti koje proklamiramo europskima, odnosno šire, civilizacijskim dosezima demokratskih društava. 

Službeni podaci o zastupljenosti žena na važnim pozicijama u hrvatskom društvu upućuju na zaključak o ukorijenjenosti podjele tradicionalnih rodnih uloga u društvu. Upravljanje je još izrazito u rukama muškaraca.

Želim i ovom prigodom naglasiti da je nasilje nedopustivo, a nasilje nad ženama nešto je što ni jedno društvo koje drži do sebe ne smije tolerirati.

Želimo li graditi zdravu i naprednu zajednicu, tada je veća uloga i utjecaj žena u politici, gospodarstvu i drugim djelovanjima nužan kako bi sve odlike „genija žene“, kako se izrazio sveti Ivan Pavao II., u punoj mjeri došle do izražaja, na dobrobit svih. To je posebno važno u područjima gdje vrline i odlike ženskog razumijevanja i doživljaja života i društva mogu doći do izražaja.

Zato, drage moje žene, zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte! Vaša odlučnost jača je od svih zapreka!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!