Čestitke državnog vrha u povodu Dana antifašističke borbe

21.06.2018.

18:51

Autor: D.M./Hina

default error photo
Dan antifašističke borbe se obilježava u spomen na 22. lipanj 1941. u šumi Brezovica kod Siska kada je ustrojena jedna od prvih antifašističkih postrojbi u Europi - Prvi sisački partizanski odred.
Hrvatska predsjednica Kolinda Gabar-Kitarović čestitala je svim hrvatskim državljankama i državljanima Dan antifašističke borbe istaknuvši da su hrvatski antifašisti pozivom na borbu protiv fašističke okupacije zemlje 22. lipnja 1941. u šumi Brezovici započeli četverogodišnju borbu za narodnu slobodu i socijalna prava.

Svojim sudjelovanjem na strani Saveznika hrvatski je narod, zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina, dao važan doprinos pobjedi nad fašizmom i nacizmom. Proglašenjem Federalne Države Hrvatske i drugim odlukama ZAVNOH-a sačuvana je hrvatska državnost i postavljen temelj za proglašenje demokratske i neovisne Republike Hrvatske, koju smo obranili od velikosrpske agresije i oslobodili u Domovinskom ratu.

Te povijesne zasluge hrvatskih antifašista dostojanstveno obilježavamo, s punim poštovanjem prema svim žrtvama tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata. Svim hrvatskim državljankama i državljanima srdačno čestitam Dan antifašističke borbe, istaknula je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Gabar-Kitarović.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je u četvrtak građanima Dan antifašističke borbe. "U ime Vlade i svoje osobno, svima čestitam Dan antifašističke borbe, kojim obilježavamo oružani otpor Hrvatske nacističkom pokretu u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata i pobjedu Saveznika nad Hitlerom.  Antifašizam, kao civilizacijsko opredjeljenje suvremene Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti u razvoju demokracije, utkan je u temelje hrvatske državnosti", istaknuo je premijer u čestitki te podsjetio da su pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugome svjetskom ratu pridonijeli i brojni hrvatski antifašisti.

S više od 230 tisuća boraca, Hrvatska se danas, istaknuo je Plenković, može ponositi time što je tada imala jedan od najznačajnijih pokreta otpora u tadašnjoj okupiranoj Europi, a prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, jedan je od simbola hrvatskog doprinosa tom otporu nacizmu i fašizmu. "Hrvatska, danas kao moderna i demokratska država, sazdana je na odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije, a Vlada se svakodnevno i aktivno zalaže za očuvanje univerzalnih vrednota slobode i mira, vladavine prava i zaštite ljudskih prava koji su među temeljnim ustavnim vrijednostima suvremene Hrvatske", poručio je premijer.

Čestitku je uputio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. "Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam u ime Hrvatskog sabora i osobno ime Dan antifašističke borbe. 22. lipnja obilježavamo dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska ustrojena jedna od prvih antifašističkih postrojbi u Europi, Prvi sisački partizanski odred. Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu čemu je pridonio i antifašistički pokret u Hrvatskoj odredila je budućnost suvremene Europe. Trajna opredijeljenost Republike Hrvatske u promicanju antifašizma potvrđena je u izvorišnim osnovama Ustava kao i u Deklaraciji o antifašizmu Hrvatskoga sabora", navodi se u čestitki.

Istaknuo je da Hrvatska dijeli vrijednosti suvremene Europe i odbacuje svaki oblik ekstremizma i totalitarizma. "Današnja samostalna i neovisna Republika Hrvatska, čiji je temelj Domovinski rat, okrenuta je prema budućnosti, te u potpunosti dijeli vrijednosti suvremene Europe mir, slobodu, demokraciju, toleranciju, solidarnost, međusobno uvažavanje i uvažavanje različitosti, kao i odbacivanje svakog oblika ekstremizma i totalitarizma, stoji u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!