20:01 / 21.06.2019.

Autor: HRT

Čestitke u povodu Dana antifašističke borbe

Spomenik u sumi Brezovica (Foto: arhiva, Tomislav Miletic/PIXSELL)

Spomenik u sumi Brezovica (Foto: arhiva, Tomislav Miletic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Premijer i predsjednik Sabora uputili su čestitke u povodu sutrašnjeg Dana antifašističke borbe. 22. lipnja.
Premijer i predsjednik Sabora uputili su čestitke u povodu sutrašnjeg Dana antifašističke borbe. 22. lipnja. Obilježava se u sjećanje na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan prvi oružani antifašistički odred u Drugom svjetskom ratu.

- Svoj doprinos pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koja je bila preduvjet za izgradnju današnje demokratske i ujedinjene Europe, dali su brojni hrvatski antifašisti, kojih se danas prisjećamo. Uspostavom samostalne, slobodne i demokratske Hrvatske, pobjedom u Domovinskom ratu te punopravnim članstvom u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji postali smo ravnopravnim sudionikom izgradnje zajedničke europske budućnosti, kao i očuvanja univerzalnih vrijednosti mira, slobode i ljudskih prava, napisao je premijer Andrej Plenković u čestitki.

- Današnja Republika Hrvatska, nastala u Domovinskom ratu, u potpunosti dijeli opredjeljenja suvremene demokratske Europe, u kojoj je antifašizam jedna od povijesnih stečevina, te se snažno zalaže za osnaživanje europskih vrijednosti - mira, slobode, demokracije, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, nediskriminacije, tolerancije, pravde, solidarnosti i jednakosti, poručio je, između ostalog predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!