Čestitke u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

05.08.2023.

Zadnja izmjena 08:47

Autor: HRT/Hina

Dan Pobjede i domovinske zahvalnosti

Dan Pobjede i domovinske zahvalnosti

Foto: Ministarstvo branitelja / HRT

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja državni vrh uputio je čestitke.

Čestitka načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja


Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj uputio je čestitku povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice VRO Oluja.

"Kninska tvrđava, hrvatska zastava, Domovinski rat, borba i žrtve za neovisnost i slobodu… To je Oluja - simbol nade, pobjede, odlučnosti, hrabrosti i zajedništva.

Danas je od Oluje, te veličanstvene završne pobjede u Domovinskom ratu, prošlo već 28 godina. Ali zasigurno će taj događaj vječno imati mjesto u našem kolektivnom sjećanju. Jer pobjeda u Domovinskom ratu jedan je od najvažnijih događaja u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda i jedan od temelja moderne hrvatske državnosti, potvrđujući se kao ključni doprinos konačnom ostvarenju višestoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom, suverenom i neovisnom državom.

Hrvatska vojska je u pobjedonosnoj vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, u samo 84 sata, oslobodila okupirana područja i trajno osigurala međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Hrvatski vojnici tom su prigodom oslobodili domovinu i očuvali hrvatsku neovisnost. Naše misli i zahvalnost okrenute su prema svim onim hrabrim hrvatskim vojnicima koji su svoje živote i zdravlje utkali u slobodu i samostalnost Republike Hrvatske i postali uzor svim pripadnicima Oružanih snaga RH. Oni su nesebično dali svoj život i zdravlje za našu slobodu i zato ih čuvamo u našim srcima i mislima.

Obljetnice poput Oluje dobra su prilika da se prisjetimo dana kada je Hrvatska stvarala svoju vojsku gotovo ni iz čega, usred agresije i borbe za opstanak, slobodu i neovisnost. Bili su to teški dani, puni razaranja, patnje, neizvjesnosti, straha, ali istovremeno i neizmjerne hrabrosti, ponosa i ustrajnosti. Preživjeli smo prvi udar, zaustavili napadača i, u konačnici, pobijedili.

Nama, profesionalnim vojnicima, to vrijeme ponosa i herojstva ima posebni značaj, na što nas podsjeća i jedna vojnička legenda, američki general Mattis, kada je prije 6 godina, kao ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država, pozdravio drugu vojničku legendu, tadašnjeg ministra obrane RH generala Krstičevića, rekavši: „Sljedećeg mjeseca obilježavamo dvadeset i drugu obljetnicu operacije nazvane Oluja, operacije koja se proučava u američkoj vojsci da joj pokaže kako dobro vođena vojska, dobro uvježbana, dobro opremljena i s dobrim političkim smjernicama može promijeniti tijek povijesti."

Danas je Republika Hrvatska članica NATO-a i EU, a naše Oružane snage su suvremene, profesionalne, organizirane i cijenjene vojne snage, osposobljene i obučene za tradicionalne zadaće, ali i za zadaće pomoći društvu i građanima u slučajevima nesreća i kriza, a svojim sudjelovanjem u međunarodnim misijama, operacijama i aktivnostima pridonose izgradnji sigurnosti i mira. OSRH ostaju glavni instrument države za obranu i vođenje vojnih operacija. Uživajući visoko povjerenje građana RH, kao dio sustava domovinske sigurnosti, OSRH će se razvijati kao važan element sveukupnih potencijala države te kao neodvojiv dio hrvatskog društva, dijeleći sve izazove i dobrobiti tog istog društva.

Svim pripadnicima Hrvatske vojske u domovini i u misijama, operacijama i aktivnostima potpore miru diljem svijeta čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja” te vama i vašim obiteljima želim sve najbolje, obilje zdravlja i veselja, te uspjeh i zadovoljstvo u izvršavanju zadaća."


Čestitka ministra obrane Marija Banožića


Ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice VRO Oluja.

"Poštovane pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske, Poštovane djelatnice i djelatnici Ministarstva obrane, Poštovane građanke i građani te naši sunarodnjaci izvan domovine,

čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Obilježavanje 28. obljetnice VRO Oluja, sjećanje je na povijesne i ponosne dane kada je Hrvatska pokazala kako upravo zajedništvo, odlučnost i jasna vizija ispisuju povijest jednog naroda i stvaraju slobodu!

Zahvaljujem zato svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u najsjajnijoj vojnoj operaciji u povijesti Hrvatske i osigurali nam da u miru, u svojoj samostalnoj i modernoj hrvatskoj državi, gradimo i stvaramo bolju budućnost za generacije koje dolaze.

Sjećanje na hrvatske branitelje i sve one koji su izgubili život na putu borbe za samostalnost i neovisnost, čine nas upravo na današnji dan posebno ponosnima jer svjedočimo Hrvatskoj koja unatoč svim izazovima raste i jača, ostvarujući povijesne iskorake na svim područjima.

Vlada Republike Hrvatske zato nastavlja odgovorno razvijati naše obrambene sposobnosti i kapacitete, ulažući u daljnje procese modernizacije i opremanja Hrvatske vojske.

Hrvatska i svaki njezin građanin zaslužuju imati modernu i moćnu vojska koja je u svakom trenutku sposobna odgovoriti na sve izazove koji se pred nju postave: hvala svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima što časnom službom dokazuju kako predstavljaju neodvojiv dio našeg nacionalnog identiteta!

Vjerujem kako ćemo svi zajedno i nadalje, uspješno iznalaziti odgovore na izazove koje nam vrijeme donosi i iz čega ćemo, baš kao u "Oluji", izaći kao pobjednici!

Čestitam vam još jednom 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja!"

"Na današnji dan prije 28 godina tisućljetni san hrvatskog naroda postao je java"


Potpredsjednik Vlade Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputili su čestitku povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluje u kojoj stoji:

"Poštovani hrvatski branitelji, policijski službenici i službenice, cijenjeni građani i građanke Republike Hrvatske,

Na današnji dan prije 28 godina tisućljetni san hrvatskog naroda postao je java.

Ratnici, koji su to postali ne svojim izborom, već prisiljeni od strane mračnih sila koje su se kao oblak nadvile nad njihov narod i Domovinu, prohujali su kao oluja. Ne kao oluja koja uništava i izaziva strah, već kao ona koja mora proći kako bi oslobodila put suncu na vedrom nebu.

Već sam naziv vojno redarstvene operacije - Oluja, dovoljno govori kakvom je bila zamišljena i kako su vojno-redarstvene snage morale djelovati – munjevito i silovito!

No, taj naziv savršeno opisuje i kakvom su olujom nepatvorenih emocija bili vođeni naši ratnici…olujom u kojoj su se savršeno izmiješali osjećaji za dobro i ispravno, osjećaj odgovornosti za svog bližnjeg, dok je njena pokretačka sila bila domoljublje.

Posebnu počast danas odajemo onima koji se nisu vratili iz Oluje, svim poginulim i nestalim braniteljima, vojnicima i policajcima specijalcima.

Ne postoje riječi kojima bismo dovoljno dobro izrazili zahvalnost i poštovanje njihovim obiteljima koje svaki dan u tišini žive svoju žrtvu, idu kroz život bez svojih najmilijih.

Zbog njihovih sinova, braće, supruga i očeva vojno – redarstvena operacija „Oluja“ ostat će u hrvatskoj povijesti upisana kao bitka svih hrvatskih bitki.

I upravo zbog njih, kada mladim naraštajima prenosimo značaj VRO Oluja, možda bi bilo najbolje citirati riječi hrvatskog pjesnika Demetra:

"…Tu nek Hrvat uči, koja mu je cijena,

Tu nek crpe hrabrost, ponos, volju,

Nek ne ište vijek utjehu bolju,

Neg' koju mu daje ova uspomena!..."

Stoga svim pripadnicima hrvatske policije, posebno pripadnicima specijalne policije, svim hrvatskim vojnicima, hrvatskim braniteljima, svima koji Hrvatsku nazivaju svojom domovinom, čestitamo ovaj ponosni dan - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu akcije "Oluja"!"

"Trajno smo zahvalni hrvatskim braniteljima što imamo slobodnu i demokratsku Hrvatsku"


Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluje u kojoj stoji:

"I ove godine u Kninu i diljem Hrvatske, ponosno i dostojanstveno, obilježit ćemo obljetnicu VRO Oluje, pobjedničke akcije kojom je oslobođen velik dio okupiranih dijelova Hrvatske te su stvoreni preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Uz operaciju Bljesak, Oluja je bila prekretnica koja je označila pobjedu Hrvatske nad velikosrpskom agresijom Miloševićevog režima u Domovinskom ratu.

Odlučnošću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrabrošću hrvatskih branitelja, u prilici smo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slaviti u miru i slobodi, ponosni što živimo u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Nastavit ćemo promicati povijesnu istinu i čuvati dostojanstvo Domovinskog rata te stalno unaprjeđivati kvalitetu života hrvatskih branitelja. U svim smo našim politikama uz heroje čiji su životi utkani u temelje Hrvatske. Donijeli smo jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima kojim smo sustavno uredili status i prava branitelja i članova njihovih obitelji. Pomoću veteranskih centara u Šibeniku, Sinju, Daruvaru i Petrinji trajno skrbimo o hrvatskim braniteljima, njihovom zdravlju i psihosocijalnom osnaživanju. Potraga za nestalima naša je trajna politička i civilizacijska obveza kako bi obitelji saznale istinu o sudbini svojih najbližih.

Niti tri desetljeća od pobjedonosne Oluje, Hrvatska je ostvarila sve svoje strateške nacionalne ciljeve i afirmirana je u svim ključnim međunarodnim organizacijama. Članica smo Europske unije, NATO-a, Schengenskog prostora i europodručja, a na putu i prema članstvu u OECD-u. U četvrtom desetljeću naše samostalnosti, posvećeni smo pronalasku rješenja za nove izazove pred hrvatskim društvom, osobito u pogledu demografske revitalizacije, zelene tranzicije i digitalne transformacije. Istodobno, kontinuirano jačamo Hrvatsku vojsku, policiju i sustav domovinske sigurnosti, koji su temelj naše sigurnosti.

Uime Vlade i osobno svima, a posebno hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Oluja!, stoji u čestitci.

Jandroković: Oluja je prijelomni trenutak Domovinskog rata


Čestitku je uputio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, te istaknuo da je Oluja prijelomni trenutak Domovinskog rata.

- Taj je prijelomni trenutak Domovinskog rata ujedno i simbol nepokolebljivog duha hrvatskog čovjeka i njegove pobjedničke naravi. Zato nas 5. kolovoza svake godine ispunja osjećajima osobite radosti, ponosa i zahvalnosti", napisao je Jandroković te svim hrvatskim građankama i građanima i svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Jandroković je naglasio da je najbolji način za iskazivanje zahvalnosti onima koji su svojim naporima omogućili izgradnju današnje Hrvatske - ustrajni rad na boljitku svih njenih građana.

- Nositelji vlasti pozvani su i dalje kreirati javne politike usmjerene ka jačanju otpornosti naše Domovine, snaženju njenih institucija, pravne izvjesnosti, te stvaranju preduvjeta za nove gospodarske iskorake, kao i za demografsku obnovu. Istovremeno, svi trebamo ulagati napore u promicanje uzajamnog razumijevanja, poštovanja i solidarnosti u hrvatskom društvu, jer tako zagovaramo vrijednosti koje je upravo Domovinski rat pomogao afirmirati, poručio je.

Medved: Hrvatska zahvaljuje svojim braniteljima 


Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je da Hrvatska zahvaljuje svim svojim braniteljima koji su bili spremni na najveću žrtvu za našu slobodu i neovisnost, dodajući da na temeljima te žrtve danas živimo u Hrvatskoj i za Hrvatsku.


Ministar Medved naglasio je da je hrvatski narod u Domovinskom ratu pokazao hrabrost i odlučnost da sam odlučuje o svojoj sudbini i da je spreman obraniti i osloboditi svoju domovinu, pa i umrijeti da bi Hrvatska živjela.


- Našoj generaciji pripala je povijesna uloga ostvariti težnju hrvatskog naroda o samostalnoj državi, što smo pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i uspjeli, rekao je ministar, dodavši da su ih domoljublje i snaga zajedništva vodili do konačne pobjede čija je kruna vojno-redarstvena operacija Oluja.


- Neka se Lijepom Našom ponosno zavijore hrvatske zastave. Budimo ponosni i dostojno proslavimo krunu svih naših pobjeda, u mislima na sve koji nisu dočekali ovaj dan, a kojima smo vječno zahvalni za našu slobodu i neovisnost, poručio je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!