10:58 / 04.08.2019.

Autor: HRT

Čestitke u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja čestitke su uputili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.
U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja čestitke su uputili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

- Na današnji dan počela oslobodilačka akcija "Oluja" 

Grabar-Kitarović: Budimo neumorni u domoljublju 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je hrvatskim državljanima diljem domovine i svijeta Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", pozvavši na neumornost u domoljublju.

"Drage Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani diljem domovine i svijeta, od srca vam čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!", napisala je predsjednica, dodajući da smo pobjedom u "Oluji" dosanjali svoj povijesni san slobodne i neovisne Hrvatske i postali punopravni članovi međunarodne zajednice.

Budimo uvijek neumorni u domoljublju! Izgrađujmo našu lijepu domovinu u zajedništvu, solidarnosti i poštovanju jednih prema drugima, da iz dana u dan bude naprednija i pravednija, onakva kakvom su je sanjali prethodni naraštaji i kakvom su je željeli naši branitelji, napisala je predsjednica uz poruku "neka nam živi naša voljena domovina Hrvatska!", stoji u čestitki predsjednice Republike Hrvatske.

Plenković: S posebnim pijetetom prisjećamo se svake žrtve utkane za slobodu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, poručujući da se danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. predsjedati EU-om, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo svakoga života i žrtve utkane za slobodu Hrvatske.

- Slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska s ponosom obilježava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije "Oluja". Tog je 5. kolovoza 1995. u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini. Uz požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine, napisao je premijer.

Zahvaljujući "Oluji", dodao je, hrvatsko je vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog državnog teritorija.

- Tisuće prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje. Danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Europskom unijom, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svakoga života i svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske koji su trajni podsjetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva, poručio je predsjednik Vlade.

Naveo je pritom da kao odgovorna Vlada čuvaju dignitet naših branitelja i nastavit će predano raditi na poboljšanju njihova položaja u društvu, kao i na nastavku modernizacije Hrvatske vojske i policije, koje su jamstvo sigurnosti hrvatske države i njezinih stanovnika.

Vođeni domoljubljem i vrijednostima Domovinskog rata, kao trajnom inspiracijom, odlučno radimo na reformama kako bismo izgradili zrelu, demokratsku, socijalno osjetljivu, gospodarski snažnu i konkurentnu Hrvatsku, koja je dostojna žrtve utkane u temelje njezine državnosti, poručio je Plenković koji je u ime Vlade i svoje osobno hrabrim hrvatskim braniteljima čestitao njihov dan, a svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim sugrađanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Jandroković: Čuvati vrijednosti Domovinskog rata razvijajući domovinu

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković je u čestitki kazao da je danas naša obaveza čuvati vrijednosti Domovinskog rata putem osnaživanja svekolikog razvoja domovine.

- Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, domovinska i iseljena Hrvatska iskazuje poštovanje, zahvalu i priznanje svim hrvatskim braniteljima koji su domoljubno, časno i požrtvovno stali u zaštitu slobode svojeg naroda. Baština hrvatskih branitelja i hrvatske vojske iz Domovinskog rata obavezuje nas da se prema njima zauvijek odnosimo zahvalno i s dignitetom te da budemo svjesni da je Domovinski rat temelj naše domovine, napisao je predsjednik Sabora.

Smatra da je 24 godine od pobjede, naša je obaveza čuvati vrijednosti Domovinskog rata putem osnaživanja svekolikog razvoja naše domovine. Prije svega, njezine unutarnje stabilnosti i sigurnosti građana, gospodarskog rasta i razvoja, uz zapošljavanje, pravne i socijalne izvjesnosti, društvene pravednosti, solidarnosti i uključenosti, znanja i demografske vitalnosti.
Pritom je naša posebna odgovornost briga o mladima kako bi im osigurali obrazovne, gospodarske i druge prilike koje će im omogućiti da ostvare u Hrvatskoj svoje uspješne poslovne i obiteljske priče, zaključio je Jandroković.

Čestitajući svim Hrvaticama i Hrvatima te svim hrvatskim građanima u domovini i inozemstvu Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Jandroković je rekao da 5. kolovoza slavimo pobjednički uspjeh hrvatskoga naroda, prije svega zaslugom njezinih branitelja i hrvatske vojske u završnom činu oslobođenja hrvatskih teritorija okupiranih od srpskog agresora, ali i Domovinski rat u cjelini.

- To je dan kada obilježavamo završetak stvaranja slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske, zaključio je predsjednik Sabora.

Krstičević: Danas slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj

Čestitku je uputio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, poručujući da danas slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj.

"'Oluja' je simbol zajedništva i junaštva i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu. Ključ pobjede u Domovinskom ratu bili su ljudi, hrabri i odvažni hrvatski branitelji koji su pokazali hrvatsko zajedništvo, snagu i slogu", napisao je Krstičević u čestitki hrvatskim braniteljima, Hrvaticama i Hrvatima.

Ministar je iskazao zahvalnost svim sudionicima operacije "Oluja" koji su domoljubljem, srčanošću i odlučnošću izborili hrvatsku slobodu i neovisnost, a najveću zahvalu uputio je obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. "Hrvatska vojska je danas, jednako kao i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, spremna snažno odgovoriti na bilo koju prijetnju i opasnost i glavni je jamac sigurnosti Republike Hrvatske", napisao je Krstičević.

Božinović i Milina: "Oluja" je simbol snage i vjere hrvatskog naroda u slobodu

Potpredsjenik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputili su u nedjelju čestitiku u povodu Dana pobjede svim braniteljima, policijskim službenicima i građanima, istaknuvši kako je "Oluja" simbol snage i vjere hrvatskog naroda u slobodu i dokaz hrvatskog  junaštva koje je dovelo do znamenite i čuvene pobjede te završetka Domovinskog rata.

"Vojno-redarstvena operacija Oluja simbol je snage i vjere hrvatskog naroda u slobodu i dokaz hrvatskog  junaštva koje je dovelo do znamenite i čuvene pobjede te završetka Domovinskog rata", naglašavaju i dodaju kako nas taj dan ispunjava poseban ponos, poštovanje i zahvalnost, ali i sjeta zbog članova policijske obitelji koji danas ne mogu s nama živjeti slobodu i uživati mir u samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj koju su nam prije 24 godine omogućili.

Slavimo "pobjedu mira, pobjedu ljudi dobrih namjera te iskazujemo neizrecivu zahvalnost i poštovanje svima koji su podnijeli žrtvu života i zdravlja za ostvarenu neovisnost", poručuju.

"Ujedinjeni u ponosu i sjećanju na poginule hrvatske branitelje i civile koji su svoje živote trajno utkali u slobodu i neovisnost samostalne i suverene Republike Hrvatske, proslavimo ovaj dan dostojanstveno i s vjerom da  u zajedništvu možemo ostvariti sve ciljeve koje si postavimo", zaključuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!