14:37 / 22.12.2019.

Autor: Hina

Čestitke u povodu Hanuke

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana. Tim se praznikom spominje događaja iz 164. prije Krista, kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram.
U prigodi blagdana Hanuke zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je čestitku rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel dr. Kotelu Da-Donu, rabinu Židovske općine Zagreb Lucianu Moši Preleviću te prof. dr. Ognjenu Krausu, predsjedniku Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj.

Kardinal Josip Bozanić u čestitkama je istaknuo - Molimo Svevišnjega da nam svojim svjetlom obasja savjest i rasvijetli srce da bismo bili graditelji mira i svjedoci istine u vremenu koje nam je darovano za ovozemaljskih hod, priopćeno je iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

U povodu blagdana Hanuke na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića večeras u 17.30 sati bit će zapaljena prva svijeća na velikoj menori.

Sudjelovanje u ceremoniji paljenja svijeće najavili su veleposlanik Države Izrael Ilan Mor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca). Tim se praznikom spominje događaja iz 164. prije Krista, kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram.

Naime, helenistički kralj Antioh IV. Epifan bio je zabranio židovske obrede u Hramu te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaknulo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, iako za nju nije bilo dovoljno ulja. Svetost proizlazi upravo iz duhovnog aspekta pobjede i čuda koje se dogodilo s jedinom netaknutom bočicom maslinova ulja koja je nosila pečat Velikog svećenika.

Količina pronađenog ulja bila je dovoljna tek za jedan dan gorenja u hramskom svijećnjaku, ali dogodilo se čudo i ulje je trajalo osam dana, koliko je bilo potrebno da bi se Hram ponovno posvetio.

Hanuka je tako ostala praznik svjetla. Židovi svake godine tijekom Hanuke pale posebne svijećnjake "hanukije", i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

Predsjednik Sabora Jandroković židovskih vjernicima čestitao blagdan Hanuke Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju čestitku svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj u povodu židovskog blagdana Hanuke.

- Srdačno vam čestitam blagdan Hanuke u ime Hrvatskoga sabora i osobno.
Neka vam ovaj blagdan, koji slavi obnovu hrama u Jeruzalemu, donese svjetlost i toplinu u vaše domove cijelu godinu, osnaži vaše posvećenje, vjeru i vječnu nadu te bude podsjetnik na pobjedu slobode nad ugnjetavanjem, dobra nad zlom, duha nad materijom i svjetlosti nad tamom. "Hag Hanuka Sameah", naveo je Jandroković u čestitci svim židovskim vjernicima u Hrvatskoj u povodu Hanuke, priopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!