21:14 / 24.06.2019.

Autor: D.M./HRT

Čestitke za Dan državnosti

-

-

Foto: - / -

U povodu Dana Državnosti čestitku su uputili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Hrvatska slavi Dan državnosti, 28. obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti, u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ.

U povodu Dana Državnosti čestitku su uputili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Podsjetili su na važnost događaja 25. lipnja 1991., kada je Sabor jednoglasno donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti te Deklaraciju o proglašenju Republike Hrvatske.

'Rođena je država Hrvatska, neka joj je sretan i dug život!

- (...) Posebnu pozornost moramo posvetiti daljnjem osnaživanju stabilnosti institucija, sigurnosti naših građana, gospodarskog rasta, pravne izvjesnosti, socijalne osjetljivosti, društvene pravednosti, solidarnosti te demografske obnove i, u konačnici, podizanju kvalitete i uvjeta života naših građana. Bolju budućnost naše domovine možemo graditi jedino zajedničkim i složnim djelovanjem, međusobnim uvažavanjem, istinskim domoljubljem, snažnom voljom i vjerom u vlastite snage, poručio je među ostalim Gordan Jandroković.- U proteklom razdoblju, uz osiguranu političku stabilnost, Vlada kontinuirano provodi reforme i osnažuje hrvatsko gospodarstvo. Jedinstvo koje smo pokazali prije dvadeset i osam godina potiče nas na to da zajednički nastavimo stvarati uvjete za kvalitetniji i prosperitetniji život svih hrvatskih ljudi. Nastavit ćemo graditi državu razvijene demokracije i slobode, jednakosti i solidarnosti te ljudskih prava i društvene odgovornosti. U ime hrvatske Vlade i svoje osobno, od srca vam čestitam Dan državnosti!, poruka je premijera Andreja Plenkovića.  
- Ponosno i radosno čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske! U povijesti hrvatskoga naroda 25. lipnja 1991. jedan je od najvažnijih datuma. Donošenje Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske značio je ne samo konačan državnopravni raskid veza s republikama bivše Jugoslavije nego i izlaz iz višestoljetne vezanosti Hrvatske za složene državne zajednice. Ime hrvatske države konačno je i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta! (...), naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Neka nam živi naša jedina i vječna Hrvatska!", navela je.

Povodom Dana državnosti kardinal Josip Bozanić služit će Svetu misa za Domovinu u crkvi Sv. Marka, a predsjednica Grabar-Kitarović organizirat će svečani prijam u Uredu predsjednice na Pantovčaku. Svečani koncert pod nazivom "Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima" na Trgu kralja Tomislava navečer će održati LADO, koji ove godine obilježava 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!