Četiri glavne ubojice u prometu

21.10.2020.

07:42

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Dnevnik 1/B.A./HRT

default error photo
21. listopada proglašen je Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa i danas se obilježava prvi put.
21. listopada proglašen je Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa i danas se obilježava prvi put. Jučer je na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu postavljeno sto invalidskih kolica s porukama koje simboliziraju godišnji prosjek osoba u Hrvatskoj koje, zbog posljedica prometnih nesreća, postanu nepokretne i budu primorane na život u invalidskim kolicima.

Zagrebačka je policija na središnjem trgu organizirala potpisivanje prisege za prometnu kulturu kojom se građani obvezuju da će poštovati prometne propise. Letci kojim se upozorava na glavne ubojice u prometu dijele se na deset lokacija diljem Hrvatske.

- MUP obilježava taj dana potpisivanjem prisege za poštivanje prometnih propisa i pravila. Onaj tko potpiše prisegu obvezuje se da neće kršiti prometne propise, rekao je Tihomir Drobec iz Službe za sigurnost cestovnog prometa u PUZ-u.

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa, rekao je danas u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da dosad nismo imali jedan dan posvećen isključivo sigurnosti cestovnog prometa. Naveo je da je prvi Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa donesen još 1994. godine.

- Mi smo čak među prvima u Europi donijeli taj nacionalni program. Ovaj trenutačno posljednji ističe ove godine, za razdoblje od 2011. do 2020., i mi upravo sad, u ovo vrijeme, pripremamo novi koji će biti za razdoblje od 2021. do 2030. To je temeljni akt i u njemu su definirane sve aktivnosti koje se trebaju raditi da bi se sigurnost cestovnog prometa poboljšala, rekao je Mataija. Dodao je da poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa trebaju pridonositi  i ostale institucije, a ne samo policija.

Jučerašnjom akcijom postavljanja invalidskih kolica, kaže, htjeli su pobuditi interes javnosti, da se prolaznici zapitaju. Poruke su, smatra, bile dojmljive.

- Ta su kolica simbolizirala prosječan broj ljudi koji svake godine zbog posljedica prometne nesreće ostanu trajni invalidi, objasnio je Mataija.


- Imate situaciju da je netko do jednog trenutka zdrava osoba i od tog trenutka mu se život totalno promijeni jer ostane vezan za invalidska kolica, dodao je.

Upozorio je na četiri glavne ubojice u prometu - brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nekorištenje pojasa te nepropisno korištenje mobitela.

- Sva naša istraživanja, sva naša statistika pokazuje da su upravo ta četiri prekršaja ključ, rekao je Mataija.

- Zbog neke loše, krive odluke u prometu možete upropastiti svoj život, živote svoje obitelji, ali isto tako živote ostalih obitelji, ostalih ljudi, poručio je.

Mataija je istaknuo kako je statistika pokazala da je dobna skupina koja je napravila najviše prometnih nesreća sa smrtno stradalima ona od 31 do 40 godina.

- Dakle, praktički ne biste očekivali, to su vozači koji imaju iskustva, u najboljoj svojoj snazi, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!