Bitka za Međimurje

25.04.2021.

20:40

Autor: Jasmina Grbavec/Dnevnik/HTV

Kandidati za župana Međimurske županije

Kandidati za župana Međimurske županije

Foto: HTV / HRT

Predizborna kampanja za lokalne izbore u punom je jeku. U utrci za prvog čovjeka najsjevernije županije četvorica su kandidata. Sadašnjem županu Matiji Posavcu suprotstavit će se kandidati iz redova SDP-a, HDZ-a te jedan nezavisni.

Iz garaže pokrenuo posao s parfemima - a sada s istog mjesta kreće u avanturu života. Nezavisni kandidat za međimurskog župana Dejan Levačić u svojem se programu okreće poduzetnicima.

- Upravo zbog sinergije iskustva, poduzetništva i mladosti, točka bitcoina i rudarenja - jedinstvena smo županija koja ima dvije hidroelektrane. Možemo biti potpuno nezavisni i od Hrvatske i od ostalih županija. Možemo generirati nove vrijednosti na dobrobit svih građana, kaže Levačić.

Na krilima uspjeha u svijetu parfema, nezavisni Levačić kaže da može "skinuti s trona" župana Posavca, koji ide pak po svoj treći mandat. Ističe - iza njega stoje djela i rezultati te je njegova dužnost dovršiti sve projekte za čiju je realizaciju potrebno povjerenje građana za iduće četiri godine.

- Mislim da sam u ovim godinama kao župan stekao puno iskustva pogotovo u iskorištavanju europskih fondova, u jednom odnosu prema javnome i prema privatnome. Za vrijeme koje je pred nama to iskustvo će biti iznimno potrebno. Kampanja svakog odgovornog političara nije mjesec dana pred izbore tako da ni ja neću imati klasičnu kampanju, niti išta obećavati, poručuje Matija Posavec

No zato kod njegovih izazivača obećanja ne nedostaje. Snažnija potpora međimurskim privrednicima i bolja suradnja sa središnjicom dat će novi zamah standardu građana, kaže HDZ-ov Goran Gotal, kojemu je glavni cilj uhvatiti se u koštac s problemom niskih plaća.

- Nulti korak za to je obrazovanje. Realizirat ću jednosmjensku nastavu u svim školama, cijelodnevni boravak, te besplatni obrok za sve učenike, a regonalni centar kompetentnosti u strojarstvu tehničke škole u Čakovcu povezat ću sa novim stručnim studijem strojarstva međimurskog veleučilišta, poručuje Gotal.

Kvalitetnija zdravstvena i socijalna skrb, uređenje prometne infrastrukture, pomoć udrugama te skrb za starije - glavni su ciljevi SDP-ova kandidata Marija Medveda. Upozorava kako građani na smještaj u domovima za starije čekaju u prosjeku 6-10 godina a nudi dnevne boravke u kojima će umirovljenici moći provoditi svoje vrijeme i imati odgovarajuću skrb i sadržaje.

Tko će imati priliku ostvariti sva obećanja - pokazat će se u svibnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!