12:41 / 31.07.2019.

Autor: HRT

Četiri nova vozila za hitnu pomoć u Dubrovniku, Metkoviću i Pločama

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić istaknuo je da je svako novo vozilo dodatna vrijednost za ustanovu.
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić predao je danas u Dubrovniku ravnatelju županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luki Luliću ključeve četiriju novih vozila hitne pomoći, vrijednih ukupno oko 2,25 milijuna kuna. Dva su namijenjena ispostavi u Dubrovniku, a po jedno Metkoviću i Pločama.

Nabavu vozila je s 1,4 milijuna kuna financirala Dubrovačko-neretvanska županija, a sufinancirali su Zavod s 500 tisuća, Grad Metković s 200 tisuća i Grad Ploče sa 150 tisuća kuna.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić poručio je tom prigodom da je cilj približiti se željenom standardu starosti voznog parka ne više od pet godina i s do 200 tisuća prijeđenih kilometara.

- Trenutačno smo negdje na sredini. Na sreću još nemamo problem s popunom liječnika, premda se toga bojimo zbog odlazaka na specijalizaciju, rekao je Dobroslavić.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić istaknuo je da je svako novo vozilo dodatna vrijednost za ustanovu jer jamči sigurnost i učinkovitost.

- Možemo reći da smo dobro pokriveni brojem, ali vozni park moramo obnavljati. Funkcionalna iskorištenost vozila je, prema propisima, pet godina starosti i 200 tisuća prijeđenih kilometara, nakon čega ih iz sigurnosnih razloga moramo zamijeniti, rekao je Lulić.

Objasnio je da su četiri nova vozila malo skuplja od dosad nabavljanih jer je riječ o furgonima s neovisnim ovjesom koji je posebno prilagođen ležećim pacijentima.

- To je posebno bitno za stanovnike doline Neretve koji su od prve bolnice udaljeni više od sto kilometara. Usto, dva su vozila namijenjena Dubrovniku, gdje je došlo vrijeme za obnovu voznog parka koji je star više od osam godina, napomenuo je Lulić.

Za 2020. najavio je nabavu jednog vozila za otok Korčulu te jednog za Konavle.

- Pritom ćemo nastojati uključiti lokalnu samoupravu u sufinanciranje projekta, rekao je Lulić.

Zavod na području županije raspolaže s 25 vozila, a na devet punktova djeluje 40 timova T1 koji uključuju liječnika, medicinsku sestru ili tehničara te vozača, te dva tima T2 s medicinskim tehničarom i vozačem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!