20:43 / 17.11.2018.

Autor: P.F./HRT

Četiri Vukovarke - sadašnjost i budućnost Vukovara

-

-

Foto: - / -

U emisiji HRT-a Tema dana predstavljene su četiri Vukovarke, koje su sadašnjost i budućnost Vukovara.
Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.

Riječi su to Siniše Glavaševića iz Priče o gradu, Grad to ste vi.

U emisiji HRT-a Tema dana predstavljene su četiri Vukovarke, koje su sadašnjost i budućnost Vukovara.

● Milorad Pupovac odao počast žrtvama u Vukovaru
● Predsjednica odgodila posjet Škabrnji, posjetit će Lovas i Vukovar
● Marko Miljanić: Za Škabrnju neće nitko ni odgovarati 
Od Dunava do Prevlake Hrvatska se prisjeća stradanja Vukovara i Škabrnje

"Grad Vukovar je grad kao i svaki drugi u Hrvatskoj. Malen je, ali opet dovoljno velik da mi srednjoškolci u njemu pronađemo sve što nam je potrebno. Grad ima perspektivu, budućnost, a na nama mladima je da tu budućnost gradimo, da iskoristimo sav njegov potencijal, da budemo tu i da ga činimo jednako lijepim kao što je i sada", rekla je Martina Anđić , maturantica Gimnazija Vukovar.

"Planiram upisati edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu smjer logopedija. Kad ga završim naravno, planiram se vratiti u svoj grad i svojoj djeci pružiti jednako lijepo djetinjstvo kao što sam ga i ja imala", dodala je. "Vidim svoj život u Vukovaru. Studirala sam u Osijeku i svakodnevno putovala na fakultet iz Vukovara. čim sam završila u Vukovaru sam dobila stručno osposobljavanje i odmah prihvatila. Večina nas želi ostati ovdje, vratiti se nakon studija i živjeti u ovome gradu jer je ovo naš dom. Vukovaru treba mladost, trebamo biti aktivniji. Imamo ideje kako naš grad poboljšati, ali to sve ostaje na nekim druženjima. Premalo se susrećemo, upoznajemo, razmjenjujemo ideje. Kad bismo to činili i organizirali se mislim da bismo onda bili pravi pokretači promjena", rekla je Karmen Čulig, studentica, stipendistica grada Vukovara.

"Vezana sam za svoju obitelj i svoj grad i nije mi se bilo teško vratiti iz Londona u Vukovar", rekla je poduzetnica Marija Matković Živković.

"Mladi govore kako se treba vratiti i raditi ovdje, Mi smo nasilno istjerani i željeli smo se vratiti. No ako želimo ostati u svojem gradu moramo nešto od njega napraviti. Ne može kukati i žaliti te razmišljati o tome kako nam netko može pomoći. Moramo sami poraditi na nečemu", rekla je poduzetnica Jelena Zera Gavrić.

Te dvije poduzetnice rade na zajedničkom projektu izrade kolekcije odjeće i sve će se raditi u Vukovaru, objasnile su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!