Četrnaest milijuna eura za obnovu Katedre i Zavoda za patologiju MEF-a

27.06.2023.

14:08

Autor: Hina/HRT/A.S.

Medicinski fakultet u Zagrebu

Medicinski fakultet u Zagrebu

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pretrpio je velika oštećenja u dva potresa 2020. godine, a trenutačno se obavljaju radovi na lokaciji Šalata 10 ukupne vrijednosti veće od 14 milijuna eura, istaknuto je na konferenciji za novinare na Medicinskom fakultetu.

Na toj su lokaciji smješteni Katedra za patologiju i Zavod za patologiju Medicinskog fakulteta. Ukupna vrijednost radova je 14.163.668,93 eura, od čega je 5.967.291,76 eura financirano iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSU), dok je ostatak sredstava 8.196.377,17 dobiven iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

- Osim građevinskih radova najkompleksnije je bilo nastaviti aktivnosti Medicinskog fakulteta što je podrazumijevalo alokaciju kadrova i opreme u alternativne prostore na Fakultetu, rekla je prodekanica za upravu i financije Medicinskog fakulteta Jasna Lovrić, navodi se u priopćenju.

Zbog građevinskih radova, radni se procesi trenutno obavljaju u podrumu Katedre za dermatovenerologiju te u privremenim objektima (kontejnerima) postavljenim na Šalati, a manji dio poslova obavlja se u poslovnom prostoru u najmu u Petrovoj ulici.

Pročelnik Katedre za Patologiju i predstojnik Zavoda za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Sven Seiwerth, ujedno i pročelnik Odsjeka za patologiju kosti i mekih tkiva, te patologiju pluća Kliničkog zavoda za patologiju KBC-a Zagreb, govorio je o obnovi i važnosti MEF-ove Patologije.

- Zavod za patologiju MEF-a najstariji je i najveći fakultetski Zavod za patologiju u našoj zemlji (preko 6400m2). Na Zavodu se od njegova osnutka odvija stručno-dijagnostička, znanstvena i nastavna aktivnost, rekao je Seiwerth.

Dodao je da se sve te aktivnosti odvijaju kroz rad različitih laboratorija - Histološkog, Imunohistokemijskog, Elektronsko-mikroskopskog te Laboratorija za molekularnu patologiju koji je najstariji i najveći u Hrvatskoj.

Zgrade Medicinskoga fakulteta znatno oštećene u potresu

Kao izuzetnu vrijednost Zavoda spomenuo je Muzej makroskopskih preparata, koji je s više od 1400 preparata jedan od najbolje očuvanih takvih muzeja u Europi i svijetu.

Kao veliki izazov obnove koja je u tijeku, Seiwerth je istaknuo potrebu spajanja građevinskog nasljeđa sa suvremenim zahtjevima nastave, ali i stručnog i znanstvenog rada, napomenuvši da je iznimno važna bliska suradnja svih uključenih od djelatnika Zavoda, preko izvođača radova do stručnjaka iz Konzervatorskog zavoda.

Zgrade Medicinskoga fakulteta znatno su oštećene u potresima. U listopadu 2022. počela je obnova na objektu Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, a početkom ove godine i radovi na lokaciji Šalata 3 gdje su smješteni Zavod za biologiju, Zavod za fiziologiju, zavod za histologiju te Zavod za kemiju. U ožujku su počeli radovi na lokaciji Šalata 11 gdje su smještene katedre Anatomije i kliničke anatomije, Temeljne i kliničke farmakologije, te Sudska medicina i DNA laboratorij, a sada se obnavlja i zgrada na lokaciji Šalata 10.

Nakon potresa, ističe se u priopćenju, Fakultet je sam počeo sanirati pojedine dijelove vlastitim novcem kako se ne bi prekidala nastava, a potom je osigurao sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije, te je ukupno odobreno više od 70 milijuna eura za obnovu. Obnova Medicinskog fakulteta trebala bi biti završena do kraja 2024 godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!