21:37 / 26.02.2019.

Autor: HRT

Četverogodišnjakinja iz Pule boluje i od anoreksije i od bulimije

-

-

Foto: - / -

Svjetski je tjedan skretanja pozornosti na poremećaje u prehrani od kojih u Hrvatskoj boluje više od 50.000 ljudi.
Svjetski je tjedan skretanja pozornosti na poremećaje u prehrani od kojih u Hrvatskoj boluje više od 50.000 ljudi. Najčešće je riječ o pretilosti, anoreksiji i bulimiji. Radi se ujedno i o trećem uzroku kroničnih bolesti kod adolescenata.

Da su mladi ljudi posebno ugroženi pokazuje primjer djevojčice iz Pule koja boluje i od anoreksije i bulimije. Gordana Vudragović primijetila je da s njezinom 4-godišnjom kćeri nešto nije u redu kad su renovirajući njezinu sobu iza ormara pronašli skladište hrane.

Preseljenje, odvajanje od bake i djeda, bilo je očito prevelik stres za djevojčicu. Ona se potom tješila hranom, a njenoj majci uslijedila je četverogodišnja borba da joj dijete dobije dijagnozu.

- Znala mi je mnogo puta reći - mama, ja ne znam zašto sve to, meni netko u glavi kaže sad jedi ili kad ima periode kad neće jesti, onda mama ja bi, ali meni ne da, kazala je Vudragović.

Hrvatskoj nedostaje bolje organizirana stručna pomoć. Najčešće sav teret nosi obitelj, pa je tako i u ovome slučaju. Uz dijete s poremećajima u prehrani, obitelj Vudragović skrbi i za mlađu kćer koja počinje oponašati svoju sestru, te za sina koji ima teškoće u kretanju. Pored svega, tešku sudbinu dijeli i otac obitelji, kao radnik brodogradilišta Uljanik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!