Policija u potrazi za sudionicima pucnjave, građani uznemireni

12.04.2023.

Zadnja izmjena 19:02

Autor: Anita Markovina Radnić/Ivana Šilović/V.K./HRT/Hina

Pucnjava u Splitu

Pucnjava u Splitu

Foto: Josko Supic / CROPIX

Policija i dalje traga za četvoricom muškaraca koje se dovodi u vezu s jučerašnjom pucnjavom u Splitu u kojoj je prostrijeljen 36-godišnjak, otprije poznat policiji. Objavljene su njihove fotografije pa se policija u potrazi oslanja i na dojave građana. 

Policija je pucnjavu okvalificirala kao pokušaj ubojstva te je ponovno pozvala građane ako imaju informacije o četvorci bjegunaca da ih dostave. Podsjetimo, pucnjava se dogodila usred dana, samo pedesetak metara od dječjeg vrtića, u vrijeme kada su djeca išla kući. 

Službenih potvrda o motivima pucnjave nema. Prema jednom scenariju radi se o nedavnom sukobu u diskoteci, a prema drugom riječ je navodno o privatnoj svađi. Identificirani su putem videosnimke. Pobjegli su jedim automobilom koji je pronađen na širem području grada, potom su pobjegli drugim automobilom. Policija ne želi davati informacija, jedino što su potvrdili je da rade na području Splita, Solina i Klisa gdje sudionici pucnjave žive i rade, javila je za središnji Dnevnik HTV-a Ivana Šilović

Ranjena osoba je u bolnici, ima prostrijelnoj rani potkoljenice i van je životne opasnosti. Nije želio surađivati s policijom jer se boji odmazde. Policija ga čuva u splitskom KBC-u. Svi su oni osim jedne osobe poznati policiji i imaju dosjee, neki su bili i u zatvoru, dodala je,

Podsjetimo, lokalni portali poslijepodne su objavili da je u garaži u četvrti Pazdigradu pronađen bijeli mercedes koji su svjedoci jučerašnje pucnjave vidjeli da se udaljava s mjesta zločina u Putu Skalica. Sad se, kako navode portali, traga za crnim mercedesom kojim su, vjeruje se, pobjegla četvorica muškaraca.

Na izlazima iz Splita su kontrole, a građani su uznemireni. Zalutali metak gospođi Gordani Vrdoljak sa Skalica razbio je stakla na novom automobilu.

- Išla sam vidjeti za to popraviti. 600 eura. I moram čekati deset dana dok dođe iz Italije. I ja ću to morat platit, jer tko će te kriminalce tužit, tko, kaže.

Ranjeni muškarac nosio pancirku?


Hitce je čula. Navodno je ranjeni muškarac nosio pancirnu košulju. Da je policiji otprije poznat - brzo se pročulo. A gospođa Gordana reagira: "Šta se nisu svi pobili - odnija ih đava, Bože mi prosti".


Građani u šoku


Policijski službenici na mjestu događaja bili su sve do ujutro. Dan poslije - građani sa splitskih Skalica i dalje su u šoku.


"Tu vrtić, ovamo škola, grozno, a šta ćemo","Divlji zapad, nema druge", "Nepojmljivo je da se to dešava, pogotovo u četiri sata popodne", samo su neke od reakcija. 


Ranjeni muškarac operiran je, u bolnici je pod policijskom zaštitom. Prve su mu pomogle kolegice Ele Paradžine, medicinske sestre. Čule su pucnjeve, spustile se dolje i pružile pomoć najbolje što su mogle, kaže Ela i dodaje: : Kvart je takav kakav je, malo problematičan, ima tu svega".


Očevid je završen još sinoć, ali u interesu istrage policija ne otkriva detalje. Šute čak i o tome imaju li osobe koje traže - dosjee, iako mediji o tome bruje. 

Trojica od četvorice poznata policiji


-  Velikih detalja o potrazi nema, još se uvijek traga za četvero ljudi, a njihove se slike nalaze na stranicama policijske uprave i za njima je raspisana tjeralica. Policija je pozvala sve građane da im pomognu s informacijama, izvijestila je za Dnevnik u podne Ivana Šilović.

Dodaje kako se neslužbeno doznaje da su očevici zapisali dvije registracije automobila koji su baš u to vrijeme otišli sa mjesta događaja. No, kako kaže, to su samo šture informacije.

- Trojica od četvorice bjegunaca su od prije poznati policiji. Osoba koja je ranjena je stabilno. Ona također ima policijski dosije, a bila je i osam godina u zatvoru, naglasila je. Pucnjava se dogodila po danu u blizini dječjeg vrtića, no iz policiji poručuju da je Split siguran grad, rekla je Šilović.

Apel policije građanima


Pozivamo građane koji raspolažu informacijama o osobama i gdje se one nalaze da ih dostave u najbližu policijsku postaju na broj telefona 192, apelirao je Jerko Kurevija, U Splitsko-dalmatinske, te dodao kako ovakav događaj s obzirom na vrijeme i mjesto počinjenja upućuje da je sigurnost ugrožena, ali u ovoj godini to je prvi pokušaj ubojstva u gradu Splitu, a nema zabilježenih ubojstava.

Također, korisne informacije građani mogu dostaviti i putem e-maila splitsko-dalmatinska@policija.hr, poručili su iz policije.

Kurevija je podsjetio da je prošle godine na području Splita zabilježeno sedam pokušaja ubojstva od kojih ni u jednom slučaju nije bilo uporabe vatrenog oružja.

- Možemo reći da je Split siguran grad, ocijenio je. Rekao je da se policija koristi svim zakonskim ovlastima kako bi pronašla četvoricu muškaraca koji se dovode u vezu s jučerašnjom pucnjavom. Sve rade, dodaje - "po zakonu i u koordinaciji s Državnim odvjetništvom". 

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku ne može davati informacije je li tko od četvorice bjegunaca najavio predaju preko odvjetnika, ni o tome koliko je metaka ispaljeno u pucnjavi te je li pucala samo jedna osoba ili više njih.

Fotografije četiri osobe objavljene su na web stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Policija traga za počiniteljima

Policija traga za počiniteljima

Foto: PU splitsko-dalmatinska / MUP

Potraga je trajala cijelu noć, objavila je policija. Dojavu o pucnjavi u ulici Put Skalica policija je dobila jučer popodne. Lokalni mediji naveli su da je u pucnjavi ranjen Josip Čubelić zvani Čuba koji je svojedobno osuđen za pokušaj ubojstva Aleksandra Dimitrova zvanog Aco Rus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!