17:42 / 12.06.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/I.H./HRT

Četvrtak - zadnji dan za podnošenje tužbi za kredite u "švicarcima"

Arhivska fotografija (foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Arhivska fotografija (foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Od početka godine u Zagrebu je zaprimljeno više od 5 000 sporova, u Rijeci procjenjuju oko 3 000, u Splitu više od 1 000, u Zadru samo u svibnju nekoliko stotina.
Sutra istječe rok za podnošenje tužbi građana za preplaćene kamate u kreditima u švicarskim francima, ali i onima u eurima i kunama. Mogućnost povrata preplaćenog iznosa - otvara se tek podizanjem pojedinačnih tužbi. Nitko nema potpuna jamstva za pozitivan ishod, no brojni dužnici ohrabrili su se i podignuli tužbu.

Prijamni uredi općinskih sudova ovih su dana zatrpani tužbama. I odvjetnik Nenad Horvat danas je predao četrdeset novih tužbi.

- Puno tužbi je predano, općinski građanski sud u Zagrebu mislim da je pomalo zatrpan, jer ne možemo predati tužbe  i isti dan ih podići, drugi dan dolazimo po njih. Jako su angažirani ljudi, govori Horvat.

Maja Gavran nije čekala posljednji trenutak, tužila je banku prije tri tjedna. Ni početni troškovi nisu je obeshrabrili.

- Procjena da će vještak koštati između 2 000 - 3 000 kuna, kad bude on radio izračun i naravno još je tu trošak izlaska odvjetnika na svako ročište, dakle nekakvi moji troškovi se kreću između 10 i 11 000 kuna, no to je trošak koji će u konačnici banka meni vratiti kad dobijem na sudu, govori.

Od početka godine u Zagrebu je zaprimljeno više od 5 000 sporova, u Rijeci procjenjuju oko 3 000, u Splitu više od 1 000, u Zadru samo u svibnju nekoliko stotina. I još pristižu novi. Zato u Rijeci razmišljaju o uvođenju prekovremenog rada upisničara. U Udruzi Franak smatraju bit će ih mnogo više.

- Ako je nešto pravomoćno, i 3 puta pravomoćno potvrđeno da je nezakonito kao što je kamata u našem slučaju  u kolektivnom procesu - to je siguran proces, jel. tu sigurno ne mogu izgubit, osim ako odvjetnik nešto baš procesno ne zezne, kazala je Sandra Žiga iz Udruge Franak.

Hrvatska udruga banaka ne smatra da je pozitivan ishod zajamčen.

- Da će svaki slučaj biti za sebe, svaki slučaj uostalom je različit, naravno očekujemo i različite ishode tužbi, kazao je Zdenko Andrović iz Hrvatske udruge banaka.

Za nepošteno ugovorene kamatne stope rok je 13. lipnja. No tužiti se može i nakon tog roka - za tečajnu razliku. Zastara se ne odnosi na korisnike kredita u Sber banci. Oni mogu reagirati do 2023.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!