14:31 / 25.04.2018.

Autor: D.M./Hina

Čičak: Bleiburg nije fašistički skup, osvrnuo se i na Jasenovac

-

-

Foto: - / -

Ivan Zvonimir Čičak predstavio je u Saboru svoju inicijativu o osnivanju međunarodne komisije koja bi utvrđivala istinu u Jasenovcu. Komentirao je stav Austrije o Bleiburgu.
Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak predstavio je u Saboru svoju inicijativu o osnivanju međunarodne komisije koja bi utvrđivala istinu u Jasenovcu, dok je za komemoraciju za žrtve Križnog puta na Bleiburgu, koju u Austriji nazivaju najvećim neonacističkim skupom u Europi te je ondje sve više protivnika takvog skupa, rekao kako to nije nikakvo fašističko okupljanje."Bleiburg nije nikakvo najveće fašističko okupljanje u Europi", poručio je Čičak te istaknuo kako na tu komemoraciju, kao i onu za žrtve Jasenovca, Vukovara i "svih jama", treba gledati kroz prizmu izvansudskih egzekucija te se i prema tim žrtvama treba odnositi s pijetetom. "Osim Bleiburga, sveta hrvatska zemlja posvećena je krvlju nevinih hrvatskih žrtava. Sabor i dalje treba biti pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu. No, ako oni iz Bleiburga doista poštuju princip mrtvih duša, trebali bi se pojaviti u Jasenovcu i odati poštovanje ljudima u Jasenovcu, kao što bi se i antifašisti trebali pokloniti ljudima koji su stradali u Teznom i drugdje", rekao je.

Čičak je obrazložio svoju inicijativu, koju prihvaća i predsjednica, prema kojoj bi na čelu međunarodne komisije za utvrđivanje istine u ustaškom logoru u Jasenovcu bio predstavnik Memorijalnog centra za žrtve holokausta Yad Vashem, a članovi bili bi predstavnici Hrvatske, Srbije, Katoličke i Pravoslavne crkve te Svjetskog židovskog kongresa. Istina o Jasenovcu i broj ubijenih nikad se neće saznati na ovakav način - prepucavanjem, poručio je Čičak. "Mi kažemo da je službeno 83 tisuće stradalih, a Srbi kažu više stotina tisuća i čiji je onda broj relevantan", upitao je Čičak i dodao kako u Muzeju genocida u Beogradu govore o 50 tisuća stradalih u Jasenovcu, pa se ne zna koji je broj točan.  Ne smatra važnim to što je hrvatska vlada službeno prihvatila broj od 83 tisuće ubijenih, nego problemom drži što u međunarodnoj percepciji broj stradalih "stalno služi za potkusurivanje".

Na novinarsku opasku da je 83 tisuće stradalih u Jasenovcu popisano imenom i prezimenom, Čičak kaže kako pouzdano zna da "tu ima ljudi koji su zalutali na te popise". Navodi i da već mjesecima traži razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem u vezi s osnivanjem međunarodnog povjerenstva, ali da "premijer nema vremena za to, vjerojatno zbog našeg privatnog sukoba". Nije htio reći što o tom izostanku razgovora misli predsjednica Grabar-Kitarović. Apelirao je da se različita hrvatska i srbijanska pozicija oko broja stradalih u Jasenovcu pokuša spojiti, kako bi se vidjelo koja je točna. Kazao je da Srbija manipulira tim brojem te da im "nije dovoljno ni 500 ili 700 tisuća stradalih", dok se u HHO-u drži stava kako se taj broj ne zna te zato i traži osnivanje međunarodnog povjerenstva. "Treba se maknuti s te bolne točke jer ćemo se ovako prepucavati još sljedećih 50 godina", zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!