Čičak: U planu je da se prosvjednicima u Zagrebu obrate Zelenski ili Kličko

10:03 / 03.03.2022.

Autor: Studio 4/IMS/HRTJ.L.

Ivan Zvonimir Čičak, HHO

Ivan Zvonimir Čičak, HHO

Foto: Studio 4 / HRT

Kako je počela ratna agonija Ukrajine, diljem Europe održavaju se antiratni prosvjedi, najmasovniji su se održali u Berlinu, gdje se prošloga tjedna okupilo više do 100.000 ljudi. Antiratni prosvjed održat će se u subotu i u Zagrebu. Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, rekao je u Studiju 4 da će prosvjed biti održan na Trgu bana Josipa Jelačića, počinje u 12.30, uz prijenos na HRT-u.

Organizatori su Hrvatski helsinški odbor, Zajednica Ukrajinaca Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Čekaju odgovor za pozornicu od Grada Zagreba, a ako će imati videozid, u planu je da se jave ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ili Kličko, a nastupit će i zbor HRT-a. 

Pokreću i inicijativu da se u svim gradovima, županijskim središtima, organiziraju prosvjedi.

Očekivao je da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić osuditi režim ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer, kaže, morao je stati na jednu stranu.

Sličnu retoriku vidi i u Hrvatskoj.

- To je nedopustivo, neozbiljno je govoriti da je Ukrajina atomska opasnost kao što je to jučer predsjednik Zoran Milanović govorio, rekao je Čičak.

- Jedan Stephen Nikola Bartulica, glasnogovornik Domovinskog pokreta, govori da je Putin brana kršćanskim vrijednostima u Europi protiv globalizacije, to je neozbiljno. U Hrvatskoj postoji cijela mreža putinovsko-ruskih interesa i Hrvatska bi se trebala suočiti s ruskim jatacima u svojoj sredini, poručio je.

Ocijenio je da je i Dragan Čović dao mlaku izjavu, a "onda je došao u Zagreb i s premijerom Andrejem Plenkovićem morao krenuti tim putem".

- Poruka je svima - da će se svrstati ili na stranu zapadnoeuropske civilizacije ili na stranu agresije, kaže.

U Haagu postoji Međunarodni sud pravde, na kojem netko treba pokrenuti proceduru i ne zna kakve će biti mogućnosti za pokretanje postupka pred stalnim tribunalom za ratne zločine.

HHO podržava tu akciju, ali važno je, ističe, da nad Putinom i akterima u Rusiji visi Damoklov mač. Procjenjuje da će oni na kraju završiti u Haagu ili pred streljačkim strojem u vlastitoj državi.

- Uz Gladomor, gdje je umrlo 7 milijuna Ukrajinaca, Staljin je likvidirao svakoga u Rusiji tko je bio nepoćudan. Zasad Putin to ne radi, ali vratimo se na početak - onaj tko tvrdi da Ukrajinci ne postoje, da su nacisti, o čemu ćemo razgovarati? Pa, to smo imali u Hrvatskoj. Crvena armija radila je strašne zločine, rekao je. Objasnio je da su tamo gdje je bio Holodomor kolonizirani Rusi i sada su oni tamo "starosjedioci".

Zadnje ankete pokazivale su da je 70% ruske javnosti podržavalo događaje iz 2. sv. rata.

- Tamo nije bilo dekomunizacije, i dok se Rusija ne suoči s vlastitom prošlošću, nastavit će negirati prava na samoodređenje do odcjepljenja, smatra Čičak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!