20:33 / 24.01.2021.

Autor: Dnevnik HTV-a/IMS

Čičin-Šain u Dnevniku: Britanski soj je pred vratima, uskoro će doći u Hrvatsku

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain

Foto: Dnevnik / HTV

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain rekao je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku kako će takozvani britanski soj koronavirusa sigurno uskoro doći u Hrvatsku.

Čičin-Šain je rekao da se britanski soj širi brže od virusa koji je već u Hrvatskoj.

- On je problem jer je već pred vratima. U brojim europskim zemljama se širi tako da će sigurno u Hrvatsku doći uskoro, rekao je Čičin-Šain.

Dodao je kako ga više brinu brazilski i južnoafrički soj jer je za njih jasno da postoje naznake da ih imunološka memorija stečena prethodnom infekcijom teže prepoznaje.

- Njih treba pratiti kako bi vidjeli hoće li oni doista biti problem i inficirati ljude koji su već prethodno preboljeli virusnu infekciju, rekao je Čičin-Šain.

Luka Čičin Šain gostovao je u Dnevniku HTV-a

Luka Čičin Šain gostovao je u Dnevniku HTV-a

Foto: Dnevnik / HTV

"Bolje šanse ako smo cijepljeni"

Čičin-Šain je naglasio kako je sasvim sigurno da su nam šanse bolje ako smo cijepljeni, čak i ako virusi nisu sasvim identični.

- U ovom trenutku nitko ne zna u kojoj mjeri cjepiva štite. Na kraju krajeva, nitko ne zna hoće li se razviti novi virus protiv kojeg ta cjepiva neće štititi, rekao je Čičin-Šain, dodavši kako je dobra vijest da već znamo kako se razvijaju ta cjepiva te ih možemo modificirati.

Čičin-Šain rekao je i kako u osnovi nije protiv ruskog i kineskog cjepiva - "ako ona rade, zašto ne" - ali da je stvar u tome da je metoda kojom su bila razvijena i rezultati prilično netransparentni.

Čičin-Šain je rekao da u situaciji u kojoj je broj cjepiva oskudan trebamo razmišljati koje su osobe posebno pod rizikom i trebaju prve primiti cjepivo - osobe koje su starije i istovremeno imaju druge rizične faktore, poput šećerne bolesti i kardiovaskularnih problema - pa njima dati još veći prioritet kako bismo ih dodatno zaštitili i smanjili smrtnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!