12:31 / 02.11.2020.

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/IMS/HRT

Cijela obitelj zaražena Covidom, svjedočanstvo

-

-

Foto: - / -

Prvo se zarazila Andreja. U tri iduća dana bolest je dobilo i njezinih pet ukućana, svi s različitim simptomima.
Zaraza koronavirusom najbrže se širi unutar obitelji, odnosno istog kućanstva - upozoravaju epidemiolozi. Pokazalo se to točnim i kod šesteročlane obitelji Željković iz Karlovca. Ispričali su nam svoje iskustvo.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ U KB Dubrava nestalo struje, nakratko se isključili respiratori 

Andreja i Dubravko Željković, bračni par srednjih godina. Zdravi, u formi, nikad težih bolesti. A onda su, sredinom rujna - zaraženi koronavirusom. Sad su dobro, kažu, ali da smo ih to pitali prije mjesec dana - ne bi nam mogli dati takav odgovor.Svi s različitim simptomima

Prvo se zarazila Andreja. U tri iduća dana bolest je dobilo i njezinih pet ukućana, svi s različitim simptomima. Dubravko kaže kako je dobro prošao, imao je simptome teže gripe i sve je trajalo tri dana. Andreji je tek deveti dan pala temperatura. Cijelo je vrijeme kašljala, imala napade gušenja i plitki dah.

Halucinacije, gušenje, zbunjenost...

- Čini vam se kao da spavate, evo tu smo baš uz Koranu, baš kao da pokušavate isplivati izroniti i nikako doći do površine. To je nešto između jave i sna, priča Andreja. Halucinacije, nespavanje, osjećaj zbunjenosti. Andreja se na posao vratila tek nakon 4 tjedna.

Najstarija članica kućanstva, 74-godišnja Dubravkova majka, završila je u bolnici na kisiku. Zaraženo je bilo i njihovo troje djece. Kako je tko ozdravljivao, tako je preuzimao brigu za ostatak obitelji. Andreja je svoje iskustvo objavila na društvenim mrežama. Bilo je tu i vrlo negativnih komentara - od toga da su sve izmislili, pa čak i poruka mržnje.

Nakon mjesec i pol dana nisu najzdraviji

- Mora pobijediti zdrav razum. Nije teško ostati kod kuće, nije teško staviti masku, nije teško prestati sa slavljem, jer od slavlja je bitnije zdravlje, apelira Andreja. Ni nakon mjesec i pol od prvih simptoma - ne osjećaju se najzdravijima. Maske su i dalje njihovo zaštitno sredstvo.

- Ugodnije se ljudi osjećaju ako je maska na licu. Mi sad nismo zarazni, ali to ne znači da zbog toga skidamo masku. Ako smo u ratu na zvuk granata išli u sklonište, u koronakrizi, kažu, moramo staviti masku i držati distancu. Rezultat će donijeti samo odgovornost i briga za drugoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!