Cijela županija u borbi za ozdravljenje dječaka

05.02.2020.

16:04

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
U mjesnom domu u Novoj Kapeli za upis u registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica čekalo se u redu. Maleni susjed je obolio i obitelj treba pomoć.
Brodsko-posavska županija udružila se u borbi za ozdravljenje trogodišnjeg dječaka iz mjesta Siče koji boluje od aplastične anemije i treba mu transplantacija koštane srži. Više od šest stotina osoba upisalo se u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Povećali su tako šanse i drugim oboljelima.

U mjesnom domu u Novoj Kapeli za upis u registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica čekalo se u redu. Maleni susjed je obolio i obitelj treba pomoć. Zato smo tu, kažu, mještani.

- Kad netko traži pomoć da jednostavno mora ju dobiti od nekog i onda se svi okupimo i jednostavno što god treba učiniti - učinit ćemo, kazao je Mario Vračić.

U najčvršći lanac dobrote uključio se i Luka Juranović.

- Dobrovoljni sam darivatelj i krvi, tako sam se odlučio i upisati. To sam već imao želju upisati, ali nikako nije bila na našem području akcija, kazao je Juranović.

A dragocjena  je kao i sve dosadašnje jer spašava živote.

- Upisom u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pomažemo oboljelim osobama i u Hrvatskoj i u svijetu. Bio to mali Marko ili bilo koje dijete ili bilo koja odrasla osoba koja je bolesna i za liječenje joj treba transplantacija koštane srži, rekla je Marija Stapar Zrile iz Zaklade Ana Rukavina.

U hrvatskom je registru više od 60 tisuća potencijalnih darivatelja, a osim tijekom akcija Zaklade Ana Rukavina upis se može obaviti i u 8 transfuzijskih centara diljem Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!