Cijena janjaca leti u nebo, po Lici operiraju kradljivci

14.05.2022.

20:17

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT

Janje

Janje

Foto: Dnevnik / HRT

U Lici se cijena janjetine sa 750 popela čak na 1000 kuna po janjetu. Sveopća poskupljenja natjerala su ličke stočare na podignu cijene mesa. A zbog toga su, čini se, janjci postali zanimljivi i lopovima, koji noću operiraju po nezaštićenim stajama. Tako su skromni umirovljenici iz Ličkog Lešća ostali bez 4 janjca za kojima, barem za sada, neuspješno traga lička policija.

U ranim jutarnjim satima iz staje Josipa Jakšića u Ličkom Lešću netko je ukrao četiri janjca.

- Ja ujutro idem dat ovcama oh, ova otvorena vrata, reko gotovi janjci. (...) Prežalit ne mogu. Kud sam bolestan tu sve, kud se nešto ufaš da imaš. Tri hiljade kuna, to je meni kamion drva, kaže Josip.

Kako je naslutio, tako je i bilo. Janjci najbolje kilaže nestali su iz staje, a osam ovaca i jedanko toliko preostalih janjaca preživjelo je stresnu noć. Ovim skromnim umirovljnicima to je bio jedini dodatni izvor zarade.

Glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević kaže da je riječ o prvoj ovogodišnjoj krađi janjaca. Prošle je godine tijekom travnja i svibnja evidentirana krađa jednog janjeta.

Mnogi mali stočari i ne prijave nestanak jednog ili dva janjca, no situacija bi se, zbog novih okolnosti, mogla pogoršati. U Lici je cijena dosegnula čak 1000 kuna po janjetu, pa je to za lopove postao isplativ posao.

Sveopća poskupljenja natjerala su ličke ovčare na drastično povećanje cijene janjaca.

- Mi ćemo za naše janjce tražiti oko 30 kn/kg plus PDV. Jer nema isplativosti. Srećom postoje poticaji, da nije njih - ne znam kako bi se to izguralo, kaže predsjednik Udruge uzgajivača ličke pramenke Zdeno Ramljak.

Svjesni su lički stočari da će sve poremećaje na tržištu u konačnici platiti krajnji kupci - ako budu mogli. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!