Cijene na računima ispisuju se na četiri decimale, a iznosi na dvije!

25.05.2019.

12:55

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

S obzirom na to da smatra da su računi nezakoniti, naš gledatelj neće ih platiti dok davatelji usluga HEP i Gradska plinara ne ispišu cijenu na dvije decimale.
Svakog mjeseca u poštanski sandučić pristigne nam desetak računa za režije. Uz iznos, vjerojatno jedino što pogledamo je datum dospijeća. No naš gledatelj uočio je zanimljiv detalj. Jedinične cijene plina, električne energije, vode ili odvoza komunalnog otpada izražene su brojem zaokruženom na četiri decimale, iako na kraju plaćamo iznos zaokružen na dvije decimale.

Naš gledatelj uvijek čita i ona najsitnija slova. Osobito na računima, gdje mjesta nema napretek jer treba navesti brojne naknade. Uočio je zanimljiv detalj, za koji kaže da je - nezakonit.

- Jedinična cijena se iskazuje na 3 i više decimala. Na taj način potrošač ostaje zakinut da ne kažemo pokraden. Ako je treća decimala jedinica na tisuću kuna jednu kunu, ako je 9 na tisuću kuna je to devet kuna. Prema tome računi su nezakoniti - kaže.

S obzirom na to da smatra da su računi nezakoniti, naš gledatelj neće ih platiti dok davatelji usluga HEP i Gradska plinara ne ispišu cijenu na dvije decimale.

- Bez struje sam dvije godine, bez plina sam 4 godine, što se toga tiče više puta sam ostajao bez vode. Ali kada sam tražio priključenje onda sam morao platiti 5600 kn, a uključenje je 1200 kn, 1300 kn - ispričao nam je.

Odlučio je pravdu potražiti i na sudu. U jednom trenutku čak je bio spreman pristati na nagodbu - neću gledati, kaže, kolika je cifra, ako dozvole taj kompletan dug u apoenima s trećeg decimalnog mjesta. No to se nije dogodilo. Proces i dalje traje.

Pitali smo Udrugu komunalnih društava zašto se cijene ispisuju na četiri decimale, a iznosi na računima na dvije.

- U strukturi cijene kada se dijeli s određenim mjernim jedinicama, veličinama, onda moždamo dobiti na x decimala kada dijelimo neku ukupnu cijenu. Međutim, konačna cijena koju građanin ili korisnik mora platiti mora biti zaokružena na dvije decimale jer je najmanji dio hrvatske kune kao novčane jedinice lipa, koja je ustvari 100. dio kune i ne može imati više od dvije decimale - objasnio je Tomislav Ćurko, predsjednik Udruženja komunalnog gospodarstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Iz Hrvatske elektroprivrede i Gradske plinare dobili smo pisani odgovor:

- Od 1. travnja 2019. godine na snazi je nova metodologija za određivanje iznosa tarifnih stavki i Odluka o iznosu tarifnih stavki kojom je propisano iskazivanje jediničnih cijena na četiri decimale. Temeljem navedenog HEP Elektra prilagođava izgled računa - kažu.

Odgovor smo dobili i iz Gradske plinare Zagreb:

- Odlukom HERA-e o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom trenutna cijena plina iskazana je na četiri decimale i kao takvu smo je dužni iskazivati. Tijekom 2012. godine, također Odlukom HERA-e, referentna cijena bila je iskazana sa šest decimala te se na računu zbog toga tada nalazilo šest decimala.

Pitali smo što o svemu misle u Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača.

- Potrošači se puno ne žale na to, ali je činjenica da naš novac, naša kuna ima lipe, koja je 100. dio kune, i u svakom slučaju nemamo tisućiti dio kune, i ne bi trebalo tako računati. Ako imamo naprimjer milijun korisnika, milijun računa, znači da jet to milijun lipa koje mogu sjesti u džep davatelja usluga - kaže Tomislav Lončar.   Podsjeća da davatelji javnih usluga s lakoćom zaokružuju cijene kada taj iznos potrošač treba platiti. No kada davatelju usluge potrošač duguje, onda se lipe ne opraštaju.

A našem gledatelju ne preostaje ništa drugo nego pravdu tražiti na sudu, koji bi trebao utvrditi tko je u pravu kada su u pitanju decimale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!