Cijene peleta lete u nebo: 'Koronu smo preživjeli, a zimu - sumnjam'

26.09.2022.

19:44

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Cijene peleta lete u nebo

Cijene peleta lete u nebo

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Osim što ih je sve manje, stanovnike Gorskog kotara i Like, muči i kako preživjeti zimu. Cijene peleta i ogrjevnog drva lete u nebo, a potražnja za ogrjevom stalno raste.


Ličani koji su odlučili grijati se na pelete ogorčeni su, jer za vreću od 15 kilograma treba izdvojiti i do 70 kuna, što je poskupljenje od 200 posto u odnosu na lani. Još je veći problem što se na njih dugo čeka.

- Pa koronu smo preživjeli, a zimu - sumnjam. Nazivamo redovno svakih 15 dana kad će doći pelete, naručili smo prije tri mjeseca, svaki put kad se nazove oni kažu zovite idući mjesec, tako da nitko ne zna kad će doći i što će biti, govori Pejo Jurešić, Lički Osik.

Privatni proizvođači peleta, zbog velike potražnje u drugim zemljama i bolje cijene, odlučili su se na izvoz. Kako doznajemo od jednog ličkog proizvođača, nemaju obvezu prema domaćem tržištu.

-Ja ne bi ulazio što se može učiniti. Ja samo mislim da bi trebalo osigurati dovoljno sirovine domaćim proizvođačima, omogućiti da proizvode i rade punim kapacitetom i da povedu brigu da to ne bude cijena kao za izvoz, rekao je Branko Samaržija, vlasnik pilane, Žuta Lokva.

Najveći proizvođač peleta u Hrvatskoj, privatna austrijska tvrtka nedaleko Delnica, u dogovoru s gradom pokreće izdavanje vaučera za domicilno stanovništvo.

- Ti vaučeri su u iznosu od 1000 kuna i odnose se na lokalno stanovništvo s područja Grada Delnica. Svaka osoba, prijavitelj, po domaćinstvu može dobiti do najviše četiri takva vaučera, kaže Goran Petranović, financijski direktor tvornice peleta, Gorski kotar.

Gorani se uglavnom griju na drva koja su kupili već u proljeće, kad je PDV bio 25 posto, no pozdravljaju i smanjenje PDV-a i odluku o vaučerima za pelete.

- Jer i jako puno drva trošimo, tu su velike hladnoće i drva su nam još uvijek nekako najbolja. Mislim, to bi bila lijepa stvar, lijepa gesta s obzirom na situaciju kakva jest.

Drva i peleti već se troše, a hoće li stanovnicima biti dostatna, ovisit će prvenstveno o tome kakva ih zima očekuje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!