Cijene su skočile, ali potražnja za ogrjevnim drvom raste

07.09.2022.

20:02

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/HRT

Hrvatske šume obustavile su do daljnjeg izvoz ogrjevnog drva

Hrvatske šume obustavile su do daljnjeg izvoz ogrjevnog drva

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatske šume obustavile su do daljnjeg izvoz ogrjevnog drva te ograničile maloprodaju. Čak je i najveća privatna tvrtka iz Gorskog kotara odlučila smanjiti izvoz peleta za talijansko tržište u korist domaćeg. Potražnja za ogrjevnim drvom raste iako su cijene skočile - peleti su, primjerice, dvostruko skuplji nego lani. 

Stanovnici Gorskog kotara tradicionalno se griju na drva. Ususret oštroj zimi spremaju velike količine, no ove su godine cijene više.


Potražnja za drvima velika je, pa su Hrvatske šume obustavile javno nadmetanje za prodaju ogrjevnog drva te ograničile prodaju na malo.


- Mi ne izvozimo ogrjevno drvo van RH, sad smo zaustavili apsolutno objavljivanje na javnim nadmetanjima kako bi zaista svatko od građana, tko god još nije uplatio, mogao uplatiti na blagajnama šumarija, kaže Ivana Pečnik Kastner, voditeljica Uprave Hrvatskih šuma, podružnica Delnice.


Kubni metar bukovine prodaje se za 306 kuna. Mnogi građani odlučuju se za kupnju peleta koji su sada dvostruko skuplji. Za vrećicu od 15 kilograma valja izdvojiti 60 kuna. Tvrtka koja dnevno proizvodi 200 tona peleta, još vruće pakira ih i odvozi.


- Sve što se proizvede ide u prodaju. Oko 20 posto domaćem stanovništvu, a kad smo kod domaćeg stanovništva, opskrbljujemo i trgovačke lance i ostale trgovce, ali i lokalno stanovništvo ovdje kroz maloprodaju, a ostatak kroz ugovore s velikim kupcima koji u konačnici završavaju na talijanskom tržištu, kaže Goran Petranović, financijski direktor privatne austrijske tvrtke.


Trenutačno PDV na drvo i pelete iznosi 13 posto, no uskoro bi, sudeći prema prijedlogu Vlade, trebao pasti na 5 posto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!