12:58 / 27.12.2020.

Autor: HRT

Cijepe se i djelatnici KB-a Dubrava

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U KB-u Dubrava će se protiv koronavirusa cijepiti djelatnici bolnice. Prvo cjepivo u Hrvatskoj primila je štićenica Doma za starije i nemoćne na zagrebačkoj Trešnjevci, gospođa Branka Aničić.
I u KB-u Dubrava se protiv koronavirusa cijepe djelatnici bolnice. Ondje se prva cijepila medicinska sestra Silvija Iveković, a zatim i anesteziologinja Vlasta Merc. Prvo cjepivo u Hrvatskoj primila je štićenica Doma za starije i nemoćne na zagrebačkoj Trešnjevci, gospođa Branka Aničić.➡️
Štićenica doma u Zagrebu prva cijepljena protiv koronavirusa
➡️ U Klinici "Dr. Fran Mihaljević" prva cijepljena specijalizantica   

Doktorica Merc kazala je da ne želi govoriti o tome da je liječnicima teško, jer je to njihov poziv, nego pacijentima koji se svakodnevno bore za život. 

- Nama je teško gledati toliki broj smrti jer COVID je zaista jedna grozna, smrtonosna bolest o kojoj još ne znamo dovoljno. Danas sam se cijepila jer želim svoj život nazad, želim zagrliti roditelje bez straha da ću ih zaraziti, da moje dijete više ne pita o koroni i zaraznim bolestima, nego da pričamo o temi prikladnoj za njegove vršnjake, rekla je Merc i dodala da se nada da će cjepivo donijeti spas.

Medicinska sestra Iveković kazala je da je zahvalna što se među prvima mogla cijepiti te da svojim primjerom želi potaknuti sve medicinske sestre da se cijepe kako bi dobile priliku vratiti svoj život natrag. Poručila je još jednom - cijepite se da zaštitimo sebe i druge. 

V.d. ravnatelja KB-a Dubrava Ivica Lukšić, kazao je kako je ovo velik dan jer stvara novu perspektivu u liječenju protiv koronavirusa. 

- KB Dubrava i svi djelatnici su od prvog dana u borbi s pandemijom i za sve nas je ovo jedan novi početak u zajedničkom liječenju, kazao je i dodao je da će danas biti cijepljeno 35 djelatnika, a tijekom ponedjeljka i utorka ukupno 200 njih.  

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je "da svjedočimo velikom trenutku, početku cijepljenja, za kojega vjerujem da će predstavljati prekretnicu u liječenju bolesti COVID-19".

- Ova godina nije mogla završiti boljim darom, nego početkom cijepljenja. Ova godina je bila puna izazova, bila je veliki test za zdravstveni sustav RH, test za nas pojedinačno, na razini osobne odgovornosti. Vjerujem da smo prošli s pozitivnom ocjenom. Zdravstveni sustav funkcionira, avjerujem da će tako biti i u budućnosti. Ova bolnica predstavlja najznačajniji centar u liječenju Covid-19 bolesnika. Ovakve uvjete nismo mogli osigurati ostalim građanima u Hrvatskoj. Ovdje se liječi više od 450 osoba, a 65 ih je na respiratoru, kazao je.

Dodao je da ako bude u mogućnosti, odužit će se KB-u Dubrava na samoprijegornom radu. Pozvao je građane da se cijepe i da misle na druge.

Govoreći o aktualnom broju novozaraženih rekao je da je relativno malen jer je provedeno i manje testiranja.

- To nije neočekivano i stoga nam to ne predstavlja realan trend stanja novozaraženih. Međutim, vjerujem da je pad koji bilježimo posljedica djelovanja mjera i odgovornog ponašanja građana. Kada je riječ o broju preminulih, to je posljedica onih zbivanja koja su bila dva do tri tjedna unatrag, pa je za očekivati da će on početi padati za tjedan i pol. Upravo će pratiti smanjivanje broja novozaraženih, istaknuo je ministar Beroš.

Osvrnuo se i na bolnicu u Zaboku koja je ostala bez respiratora i kazao da komuniciraju sa svim bolnicama a da se respiratori raspodjeljuju prema potrebama.

Beroš smatra da ne treba sumnjati u sigurnost cjepiva. Kaže i da nije slučajno da su najveće svjetske agencije dale odobrenje.

- Ovo je rezultat zdravstvenih stremljenja i koncentracije svih znanstvenih nastojanja da pronađu cjepivo. Metodologija izrade istog nije najnovija, postoji već duže vrijeme, a novi su samo antigenski elementi. U ovom trenutku nema razloga sumnjati da je cjepivo sigurno i da će polučiti u određenom trenutku rezultate u borbi protiv ove epidemije, istaknuo je.

Prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech stiglo je jučer u Hrvatsku. Zatim je počela priprema u vezi s distribucijom po županijama. 

Cjepivo će biti besplatno i građani će se cijepiti dobrovoljno. Dosad je Hrvatska osigurala 5.905.000 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19, a cilj je da se cijepi najmanje 70 posto građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!