21:17 / 16.09.2021.

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Cijepi se sve više Dubrovčana, i biraju cjepiva

Cijepljenje u Dubrovniku

Cijepljenje u Dubrovniku

Foto: HRT / HTV

Danas je nešto veći odaziv na organizirano cijepljenje u dubrovačkom Studentskom domu nego proteklih tjedana. Cjepivo se moglo birati - Pfizer, Johnson ili Moderna.

- Cijepim se zato što se ne mogu nigdje pomaknuti. Gdje ću izaći? Trebam ići preko granice, a kako ću? Trebam poći navigat, na brod, kaže jedan Dubrovčanin.

Cijepio se danas i gospodin koji je COVID prebolio prije šest mjeseci. Bit će puno bolesnih, kaže - a on je u kontaktu s ljudima i treba mu da pojača imunitet.

Ankica Džono Boban iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije izrazila je nadu da će biti dobrog odaziva na cijepljenje i dalje. Jedna je to od najučinkovitijih metoda koja će nam omogućiti normalan život, kaže.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji posljednjih dana raste broj novozaraženih koronavirusom. Danas su zabilježena 53 nova slučaja zaraze. U dubrovačkoj bolnici su 24 covid-pacijenata, njih četvero na respiratoru. Trenutačno su 402 aktivna slučaja, samo u Dubrovniku - 185.

"Ne ignorirajte simptome"

- Pacijenti najčešće kažu: 'Malo sam gripozan, virozan, ubila me klima ili nešto tako'. Dakle, ostanite kući, posavjetujte se sa svojim liječnikom, testirajte se. To se podjednako odnosi na i na starije i na mlađe, upozorava Džono Boban. A posebno kada je riječ o djeci u vrtićima i školama kojih je svakim danom sve više u izolaciji.

Struka i dalje apelira na građane da se cijepe, jer ističu, ukoliko i dođe do zaraze kod cijepljene osobe - klinička slika je puno blaža i bolest puno lakša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!