13:23 / 27.12.2020.

Autor: HRT/IMS/Hina/P.F.

Cijepljenja protiv koronavirusa diljem države

-

-

Foto: - / -

Prve doze cjepiva krenule su rano jutros prema domovima za starije i nemoćne te prema zdravstvenim ustanovama u svim dijelovima zemlje. Po dolasku cjepiva obavljaju se prva cijepljenja.
Povijesni je dan u Hrvatskoj u  borbi protiv koronavirusa. Prve doze cjepiva krenule su rano jutros prema domovima za starije i nemoćne te prema zdravstvenim ustanovama u svim dijelovima zemlje. Po dolasku cjepiva obavljaju se prva cijepljenja diljem države.

➡️ Počelo cijepljenje protiv koronavirusa
➡️ Cijepe se i djelatnici KB Dubrava
➡️ Capak: Danas otvaramo novo poglavlje u borbi protiv koronavirusa
➡️ U Hrvatskoj 618 novih pozitivnih, 58 preminulih

Trebalo je izdržati do dolaska cjepiva. Danas je otvoreno novo poglavlje u borbi protiv epidemije, prve doze namijenjene su onima kojima je to najpotrebnije: najranjivijim skupinama i zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti obrane od koronavirusa.

Cjepiva su dostavljana u pratnji policije s dugim cijevima.


➡️ Prvo cijepljenje u Hrvatskoj - grad Zagreb

Branka Aničić, 81-godišnja štićenica zagrebačkog Doma za starije Trešnjevka, prva je u Hrvatskoj primila cjepivo protiv COVID-a. Najsnažnije oružje za suzbijanje epidemije napokon je u primjeni. Opširnije

Izjava Branke Aničić:

➡️ Splitsko-dalmatinska županija

Cjepivo je stiglo i u Splitsko-dalmatinsku županiju. U 16 sati u Splitu je prvi cjepivo primio Zoran Biluš, korisnik Doma za starije na Zenti.  Potom je u 16.30 simbolično prvo cjepivo među zdravstvenim djelatnicima u KBC Split prvi primio šef Odjela za infektologiju, doktor Ivo Ivić.

Prvih 740 doza cjepiva na putu je za Split, a negdje oko 14 sati je stiglo u Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije gdje je početkom tjedna stigla i posebna hladnjača iz Nizozemske u kojoj se mogu čuvati cjepiva, ne samo za područje Splitsko-dalmatinske već i područja susjednih županija. Prvih 740 doza cjepiva podijelit će se tako da će 350 cjepiva ići u Dom na Zenti, 350 u KBC Split, a ostalih 40 ići će Zavodu za hitnu medicinu.

➡️ Osječko-baranjska županija

U Osječko-baranjsku županiju stiglo je 645 doza cjepiva. Prva se cijepila štićenica Doma za starije i nemoćne u Osijeku u 15 sati.

Cijepljenje je pratila novinarka HRT-a Marija Matoš. Evo kako su u Osječani dočekali početak cijepljenja:

U taj dom je stiglo ukupno 240 doza cjepiva, u Dom umirovljenika u Belom Manastiru ide 105 doza, a za đakovački Dom za starije i nemoćne osobe predviđeno je 140 doza. U 16 sati cijepili su se prvi djelatnici KBC-a Osijek.

➡️ Istarska županija

U Istru je pristiglo 400 doza, već se cijepilo 30 djelatnika pulske bolnice koji rade na COVID odjelu te njih 20 iz Zavoda za hitnu medicinu. Sve ostale namijenjene su štićenicima domova za starije koji će se cijepiti do utorka. Nova pošiljka cjepiva u Istru stiže prije Nove godine.

Cjepivo ko cjepivo. Moje osobno razmišljanje: treba se cijepiti. Cijepio sam se i protiv gripe, nema razlike, ne boli, nježni su, po meni je to sigurno cjepivo, rekao je specijalist anesteziologije OB-a Pula Deni Belušić.

➡️ Šibensko-kninska županija

- U Šibenik je stiglo 155 doza cjepiva odnosno 31 bočica s po 5 doza. Prvi se cijepe djelatnici šibenske i kninske bolnice koji rade na COVID odjelima te Hitne medicinske pomoći - njih ukupno 60. Domovima za starije i nemoćne po županiji raspodijeljeno je od prve pošiljke - 95 doza cjepiva, javio je u središnjem Dnevniku novinar Hrvoje Gunjača.

- U šibenskom Cvjetnom domu s prvih 55 doza sutra će cijepiti korisnike koji dosad nisu bili zaraženi koronavirusom. A 60-ak posto svih korisnika te ustanove - njih oko 160 - izrazilo je želju da se cijepi. Nove doze u Šibenik stižu već sredinom sljedećeg tjedna. Računaju tako u Cvjetnom domu da će za 2 do 3 tjedna zaštititi od zaraze koranavirusom sve koji to žele. Povratku uobičajenom životu, što znači posjećivanje članova obitelji i izlaske izvan doma, - nadaju se do Uskrsa. Teško je i zamisliti što to znači za ljude, od kojih su mnogi došli sa sela, gdje su naviknuli dane provoditi na otvorenom. A već mjesecima su zatočeni u svojim sobama i domu bez fizičkog kontakta s članovima obitelji, rekao je Gunjača.

➡️ Cijepljenje krenulo u Varaždinskoj županiji

U Domu za starije i nemoćne Varaždin počelo jecijepljenje protiv covida-19 u Varaždinskoj županiji, a prvi je cijepljen 89-godišnji umirovljeni liječnik Panteleimon Proskura.

Prvi cijepljeni izjavio je da se osjeća dobro, normalno, kao i prije injekcije.

- Nije mi prva. Već sam takvih injekcija i dobio i davao. Bio sam vojni liječnik s osnovom higijene i epidemiologije, rekao je Proskura i dodao da s cjepivom vidimo svjetlo na kraju tunela. Moramo ga maksimalno iskoristiti, radi sebe, svojih najbližih i svih s kojima dolazimo u kontakt. Znanost i stručnjaci su rekli svoje. Mi korisnici smo o tome razgovarali i svjesni smo toga da to moramo napraviti, kazao je prvi cijepljeni u Varaždinskoj županiji.

U varaždinskom Domu za starije i nemoćne biti cijepljeno 200-tinjak korisnika od ukupno 340 u prvom valu. Cijepit će se 25 zdravstvenih djelatnika u hitnoj pomoći, 30 u Općoj bolnici Varaždin, a preostali dio do 525 će se cijepiti u različitim domovima unutar županije.

Pritisak na bolnički sustav u Hrvatskoj je, čini se, malo je manji. Ukupno je 2691 pacijent s koronavirusom u bolnicama, 258 ih se na respiratoru bori za život. U bolnicama vjeruju da će se učinak cijepljenja uskoro osjetiti i na COVID odjelima.


➡️ Primorsko-goranska županija

U Domu za starije osobe na Kantridi u Rijeci cijepljena je protiv koronavirusa prva osoba u Primorsko-goranskoj županiji, 93-godišnja korisnica Doma Dubravka Pavlović.

U Rijeku je jutros u NZJZ  Primorsko-goranske županije stiglo 620 doza cjepiva protiv koronavirusa, praćeno policijom s dugim cijevima. 420 doza cjepiva namijenjeno je korisnicima i osoblju domova za starije osobe. U ponedjeljak se cijepljenje nastavlja u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, a planirano je cijepljenje 200-tinjak najizloženijih zaposlenika u COVID odjelima i u hitnoj službi.

➡️ Karlovačka županija

U Karlovačku županiju stiglo je 305 doza cjepiva. Po 10 ih je poslano u bolnice u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi, 20 u Zavod za hitnu medicinu, a 255 dijeli se domovima za starije i nemoćne u županiji. Cjepivo su prvi primili korisnici doma Zlatna jesen.


➡️ U Koprivničko-križevačku županiju stiglo 315 doza

U Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u nedjelju je stigla prva pošiljka od 315 doza cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla izvijestila je da će se tijekom dana najprije cijepiti korisnici koprivničkog Doma za starije i nemoćne te dio zdravstvenih djelatnika koprivničke Opće bolnice. U ponedjeljak će se cijepiti ostali liječnici i medicinske sestre iz bolnice te korisnici Doma za starije i teško bolesne osobe 'Senior Care' iz Križevaca.

- Prvu pošiljku od 315 doza cjepiva ćemo potrošiti u dva dana. Riječ je o inicijalnim dozama, no svaki će tjedan dolaziti nove količine, poručila je Vadla i zamolila građane, posebno starije osobe i kronične bolesnike da se strpe i da se jave svojim obiteljskim liječnicima zbog rasporeda cijepljenja.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić istaknuo je kako je 60 doza cjepiva iz današnje pošiljke namijenjeno za koprivničku bolnicu u kojoj će se najprije cijepiti zaposlenici koji rade na covid odjelu, zatim oni u jedinci intenzivnog liječenja sa covid pacijentima i oni koji rade s pacijentima u izolaciji.

➡️ Krapinsko-zagorska županija

Prvo cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u Krapinsko-zagorskoj županiji održalo se u Zavodu za hitnu medicinu u Krapini.  Liječnica Iskra Pezdirc cijepila je četvero svojih kolega, a onda i sama primila dozu. Krapinski djelatnici hitne prvi su od 450 osoba koje će se cijepiti u ovoj županiji u sljedećih nekoliko dana, najveći broj rasporedit će se u domove za stare i nemoćne.

➡️ Brodsko-posavska županija

U Slavonskom Brodu među prvima cijepljene umirovljenica i glavna medicinska sestra. Prvo cjepivo protiv coronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji u  14 sati primila je 78-godišnja umirovljenica Ruža Križ, korisnica Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu gdje je potom cijepljeno oko 160 osoba.

- Prva sam se prijavila za cijepljenje, nije me strah. Pozivam i sve druge da se cijepe, rekla je Križ nakon cijepljenja.

Na pitanje kako prolaze dan u domu, Križ  je odgovorila kako svi najteže podnose izoliranost i nemogućnost direktnog kontakta s članovima obitelji.

U prvoj turi cjepiva pristiglog u Brodsko-posavsku županiju je stiglo 240 doza, potvrdio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković. Napomenuo je i kako se u nekim zdravstvenim ustanovama više od 50 posto djelatnika izjasnilo za cijepljenje, dok je u drugima broj zainteresiranih manji od 50%, ali je i istaknuo kako očekuje da će taj postotak sada rasti.

➡️ Požeško-slavonska županija

U isto vrijeme, cijepljenje je počelo i u Požeško-slavonskoj županiji gdje su prve doze cjepiva primili djelatnici požeške bolnice glavni tehničar na Odjelu za hitnu medicinu Dalibor Ivanešić, dr, Matko Šperanda, dr. Ile Raštegorac i dr. Ivona Banožić i glavna medicinska sestra Silvija Marić.

- Nisam imala dvojbu cijepiti se ili ne. Apsolutno vjerujem u sustav i s punim pravom vjerujem u ovo cjepivo kako zbog svog boljitka tako i zbog primjera drugima, rekla je Silvija Marić, glavna medicinska sestra u požeškoj bolnici.

- Dolazak cjepiva je bitna stvar i znak da ulazimo u jedno normalnije vrijeme koje je pred nama, istaknuo je Ivan Vukoja, ravnatelj požeške bolnice gdje je oko 40% djelatnika izrazilo spremnost za cijepljenje protiv koronavirusa.

➡️ Virovitičko-podravska županija

U virovitičkoj Općoj bolnici je protiv koronavirusa cijepljena prva osoba u Virovitičko-podravskoj županiji, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, dr Miroslav Venus.

U Virovitičko-podravsku županiju striglo je 235 doza s prvenstvenom namjerom da se procjepe djelatnici covid odjela Opće bolnice Virovitica, zdravstveni djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije i korisnici četiri doma za stare i nemoćne.

- Kao epidemiolog i predsjednik Epidemiološkog društva smatram svojom obvezom da budem među prvima koji će pokazati da nema straha od cjepiva i da svojim primjerom pokažem da je ono neškodljivo, sigurno i učinkovito, objasnio je dr. Venus.

➡️ Sisačko-moslavačka županija

Cijepljenje protiv zarazne bolesti COVID-19 počelo je u nedjelju i na području Sisačko-moslavačke županije. gdje je, od 9750 doza cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech koje su u subotu stigle u Hrvatsku, došlo 390 doza.

Prema dogovorenom planu cijepljenja, najprije su se cijepili korisnici i djelatnici Doma za starije i nemoćne osobe u Sisku, te medicinsko osoblje sisačke Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić Sisak.
Prva osoba u županiji koja je primila cjepivo je 91-godišnja korisnica sisačkog doma Vera Sabljak.

Cijepljenje će se u prvoj fazi još obaviti u Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, Domu za starije osobe u Glini, Domu za stare i nemoćne Vila Enna u Petrinji i "Rebić domu" u Petrinji i Sisku, rekao je pročelnik sisačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Inoslav Brkić.

➡️ Zadarska županija

Cijepljenjem 55-godišnjeg štićenika Doma za odrasle osobe sv. Frane u Zadru u nedjelju je i u Zadarskoj županiji počela kampanja cijepljenja protiv koronavirusa.

Muškarca je cijepio voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić, koji je kazao da će se danas cijepiti 210 korisnika četiriju najvećih domova za starije.

U Općoj bolnici Zadar za cijepljenje se prijavilo 500 djelatnika, dodao je. 

- Oni su iz prve ruke svjedočili kako smrt dolazi vrlo brzo i nitko od njih ne želi doći u takvu situaciju, naglasio je Medić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!