10:35 / 06.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Cijepljenje protiv gripe u ordinacijama obiteljske medicine

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Obiteljski liječnici okupljeni u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine izvijestili su kako će svi pacijenti koji imaju pravo na besplatno cijepljenje to pravo moći ostvariti u ordinacijama svojih obiteljskih liječnika.
Obiteljski liječnici okupljeni u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izvijestili su kako će svi pacijenti koji imaju pravo na besplatno cijepljenje to pravo moći ostvariti, kao i uvijek do sada, u ordinacijama svojih obiteljskih liječnika.

Pacijente su pozvali da cijepljene protiv gripe unaprijed dogovore.

Od samog početka epidemije izazvane koronavirusom, a prema naputku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ulazak u zdravstvene ustanove provodi se propisanim postupkom (trijažom) kojoj prethodi telefonska najava dolaska, podsjetili su i dodali kako i termin i datum cijepljenja protiv gripe pacijenti telefonom mogu dogovoriti sa svojim liječnicima kako ne bi bilo neželjenih grupiranja, a time i ugrožavanja ostalih pacijenata. Svaki obiteljski liječnik organizirat će vrijeme za cijepljenje u svojoj ordinaciji u skladu sa specifičnostima njegove prakse, stoji u priopćenju.

Iz KoHOM-a očekuju veći interes nego ranijih godina, ali i vjeruju da će im HZJZ dostaviti optimalan broj doza cjepiva.

Pacijenti koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje do sada su se mogli cijepiti u najbližem Zavodu za javno zdravstvo, uz plaćanje, te se u KoHOM-u nadaju da će im to biti omogućeno i ove godine.

- Ako pojedine ljekarne omoguće primjenu cjepiva u samoj ljekarni, cijepljenje se može realizirati i na taj način, uz prisustvo liječnika koji procjenjuje postoje li kontraindikacije te odobrava cijepljenje, izvijestili su.

Također, upozorili su da kupovanje cjepiva i donošenje u ordinaciju nije opcija koja je našim zakonima dozvoljena jer se radi o lijeku koji se pohranjuje u hladnjaku, te hladni transportni lanac, prema preporuci regulatorne agencije HALMED, mora biti osiguran. U suprotnom, liječnik ne može preuzeti odgovornost za neadekvatni transport i eventualne moguće komplikacije, dodali su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!