Cijepljenje vodi normalnom životu

20:20 / 31.01.2021.

Autor: Dnevnik HTV

Ivan-Christian Kurolt

Ivan-Christian Kurolt

Foto: Dnevnik / HRT

Trenutačno ne možemo sa sigurnošću reći da u Hrvatskoj postoji neki od novih sojeva korona virusa, poput engleskog soja, rekao je u Dnevniku HTV-a Ivan-Christian Kurolt s Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", vjerojatnost postoji, on je prisutan u susjednim zemljama i moguće je da je prisutan u Hrvatskoj.


Na pitanje kako je moguće pratiti sojeve virusa i koliko brzo ćemo moći ustanoviti da je novi soj prisutan u Hrvatskoj rekao je kako ne postoji metodologija dovoljno brza i efikasna, kao što je PCR test kojim dokazujemo da je netko inficiran koronavirusom, nego soj virusa određujemo metodom sekvenciranja, kojom se utvrđuje slijed nukleotida virusnog genoma. Metoda je dosta kompleksnija od PCR-a tako da postoje određena ograničenja, a traje značajno duže. Rekao je kako se radi na tome da se uspostavi brža metoda probira kojom bi se odabrali uzorci zanimljivi za sekvenciranje.


Odgovarajući na pitanje može li se reći da je neki od sojeva opasniji i da bi mogao imati teže posljedice rekao je kako za npr. engleski soj virusa postoji dosta informacija u stručnoj literaturi, poznato je da se brže širi te je postao dominantni soj u Engleskoj dok za druge sojeve postoje neka saznanja, ali nedovoljna da bismo izveli zaključke.


Kada se utvrdi prisutnost novog soja, za samog pacijenta ništa se više ne mijenja, sve mjere koje su do sad provođene za zaštitu pučanstva, provodit će se i dalje. 


Za sad nema naznaka da su cjepiva neučinkovita za nove sojeve i trebat će dodatna istraživanja, ali izgleda da štite od novih sojeva i može se pretpostaviti da se neće pojaviti teške kliničke slike ako smo cijepljeni, kaže Kurolt.

Cijepljenje je i dalje najbolji put koji vodi normalnom životu, zaključio je te dodao kako smatra da još nije vrijeme za popuštanje mjera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!