17:49 / 21.07.2018.

Autor: K.B. / S.F. / HRT

Čiklijada - utrka starih ribičkih čamaca

-

-

Foto: - / -

Turistička zajednica grada Belišća i udruga športskih ribolovaca Belišće održalo je 12 po redu "Čiklijadu"na baranjskoj strani rijeke Drave.
Turistička zajednica grada Belišća i udruga športskih ribolovaca Belišće održalo je 12 po redu "Čiklijadu"na baranjskoj strani rijeke Drave.

Utrka starih ribičkih čamaca na 250 metara, spoj je tradicije i sporta. Cilj je prvi doći do bova i vratiti se nazad!

Iako nema posebnih priprema, traži se određeno umijeće. "Treba znati veslat da ne trošiš snagu previše, čamci su teški, to su drveni čamci čiklovi. Znači  polkao i ono što se kaže prekrižiđ nogu i vuci dokle ide. Polako, odmarat se i uživati u vodi!"  "Najčešće ima različitih veličina člamaca, dužina, širina i onda kake si sreće što izvučeš i eto tako završiš! Ali dobro sve je to više druženje!"

Milan Zamaklar predsjednik Zajednice športskih udruga grada Belišća objašnjava zašto je ova utrka više od sporta:"Da se prisjete ponovo ono što su nekada radili u čiklovima, drvenim našim čamcima, koje sve više izumiru na našim vodama."

Uz druženje natjecatelja, posjetitelja; tu su i ribiči i ribičke priče. Dok je čiklova, bit će i Čiklijade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!