21:13 / 04.03.2020.

Autor: M.M./HRT

Čikotić: Pronatalitetne mjere nisu dovoljno jake

-

-

Foto: - / -

U Temi dana mišljenja su sučelili državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak te saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić.
Saborski zastupnici poduprli su Vladin prijedlog da se od travnja povećaju rodiljne i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci djetetova života. Oporbeni zastupnici pritom upozoravaju na to da to nije dovoljno kako bi se riješili ozbiljni demografski problemi. Prozvali su vladajuće zbog nepostojanja demografske strategije.

U Temi dana mišljenja su sučelili državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak te saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić

Bošnjak je istaknuo da će tim povećanjem 60 posto korisnica u sadašnjem sustavu ostvarivati pravo na 100 posto naknade plaća. Naglasio je da je to značajan iskorak jer je to drugo povećanje, veće za 3.000 kn u odnosu na početak kad je vlada krenula prvi puta mijenjati ovaj zakon i to nakon 10 godina.

Međutim, Čikotić smatra da sama materijalna prava nisu rješenje i da neće ljude motivirati na osnivanje obitelji.

- Potrebno je riješiti se korupcije, nepotizma jer ljudi iz Hrvatske ne odlaze zbog određenih klimatskih katastrofa ili rata već odlaze jer je nepravda.

Dodala je da nije logično da se mladi odlučuju na život u Njemačkoj ili Irskoj gdje ne znaju ni jezik ni zakone, dok naši ruralni prostori, ali i veliki gradovi ostaju bez prvih razreda.

- Ako ne budemo činili ostalo što se tiče i stambene politike i položaja žena na tržištu rada, sama materijalna prava neće biti dovoljna, rekla je Čikotić.

Bošnjak je istaknuo da izmjena ovoga zakona doprinosi ravnopravnijem položaju žena na tržištu rada, te da će također omogućiti njihov ravnopravniji položaj i bolju raspodjelu korištenja roditeljskog dopusta između majki i očeva.

- Naš prijedlog je da sve majke imaju minimalnu naknadu 3.990 kuna, a da one majke koje imaju veću plaću od 3.990 kuna imaju svoju punu plaću tijekom prve godine djetetova života. Nama je cilj da se pridonese ravnopravnosti žena na tržištu rada, rekla je Čikotić, te dodala da ove mjere nisu dovoljno jake i pronatalitetne. - Oni gase požar sa čašom vodom, naglasila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!