08:52 / 15.05.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Ćimić: Ostavka Martine Dalić tek je prva u nizu

-

-

Foto: - / -

O tome može li se uopće sanirati šteta te koliko ova Vlada i saborska većina mogu dalje u Studiju 4 govorili su novinari Marina Šunjerga i Ilko Ćimić.
Da je ostavka Martine Dalić tek prva u nizu, uvjeren je jutrošnji gost Studija 4 Ilko Ćimić, koji je otkrio aferu s e-mailovima.

"Vrlo vjerojatno je riječ o sukobu interesa, postoje indicije da se ogriješilo o Kazneni zakon. Ono što znam sa sigurnošću jest da s ovim definitivno nije gotovo, znači, to se tek pokrenulo. Za sada imamo ostavku potpredsjednice Vlade, a ja očekujem u vrlo skoro vrijeme da ćemo imati i ostavku samog premijera Andreja Plenkovića, s obzirom na to da je u ovoj cijeloj aferi 'mailovi', odnosno u aferi vezanoj za Agrokor, sasvim sigurno da je Plenković ne samo znao, nego i bio odgovoran", kazao je Ćimić.

Na pitanje može li se očekivati još e-mailova, odgovorio je: "Mailova će sigurno biti, odnosno novinarskih članaka."

Ćimić kaže kako je nakon svega sada na DORH-u da procijeni je li bilo kaznenog djela u elektroničkoj korespondenciji između bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva i konzultanata oko Agrokora. "Ono što sa sigurnošću možemo reći jest da je bilo sukoba interesa", dodao je. Kaže kako je Vlada pokazala da ne razumije osnovni proces transparentnosti djelovanja javne vlasti oko donošenja zakona. "To se jednostavno tako ne radi", kaže Ćimić. "Zadnji takav slučaj, kad smo gurali zakon preko noći jer je bila velika kriza, je pretvorba i privatizacija pa smo vidjeli onu silnu pljačku koja se dogodila", dodao je.

Novinarka Večernjeg lista Marina Šunjerga kaže kako je u cijeloj situaciji najsporniji dio plaćanje konzultanata koji su sudjelovali u donošenju lex Agrokor. Na 142 savjetnika za Agrokor do kraja ožujka potrošen je 321 milijun kuna, od čega - naglašava Šunjerga - 159 milijuna kuna za tim za restrukturiranje, a taj tim čine Alix Partners i Texo Management i Altera.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!