C.I.O.S.: Ne namjeravamo potpisivati okvirni sporazum s Gradom Zagrebom

05.10.2021.

21:18

Autor: V.K./HRT/Hina

Petar Pripuz

Petar Pripuz

Foto: Borna Cilic / PIXSELL

Uprava C.I.O.S. Grupe u utorak se referirala na postupke javne nabave koji se odnose na preuzimanje i daljnju obradu glomaznog otpada u Zagrebu, poručivši da ne namjeravaju potpisivati okvirni sporazum s ciljem da se Gradu "olakša izbjegavanje suradnje" s njima.

Trgovačko društvo CE-ZA-R svoju je ponudu na otvorenom postupku javne nabave dostavilo s cjelokupnom traženom dokumentacijom, a u kojem je na istom bila treća najnepovoljnija za grupu "glomazni otpad", stoji u priopćenju Uprave C.I.O.S. Grupe kojeg potpisuju Tajana Tomašević i Iva Pripuz Špekuljuk.

Iako je na istom natječaju u druge dvije grupe ponuda bila najpovoljnija, tvrtka CE-ZA-R d.o.o nije se žalila na Odluku Grada Zagreba o poništenju natječaja, dodale su.

- Što se tiče odluke Državne komisije, a na poticaj i današnje izjave gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, želimo istaknuti kako, s ciljem da se Gradskoj upravi i gradonačelniku olakša izbjegavanje suradnje s C.I.O.S. Grupom - ne namjeravamo potpisivati okvirni sporazum, poručile su.

Naime, gradonačelnik Tomašević sredinom je kolovoza rekao kako je donio odluku o poništenju natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada u Zagrebu na koji su stigle dvije valjane ponude, Reoma grupe i tvrtke CE-ZA-R te da će posao, nakon nabave drobilice, raditi gradsko poduzeće Čistoća.

Početkom listopada Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je gradonačelnikovu odluku o otpadu pa će Zagreb biti prisiljen dovršiti natječaj i sklopiti okvirni sporazum s Reoma grupom ili s Pripuzovim Cezarom, a Tomašević je na današnjoj konferenciji za medije rekao kako smatra da treba mijenjati Zakon o javnoj nabavi, ali da su legalisti te će poštivati odluku Komisije i "potpisati okvirni sporazum s ove dvije tvrtke".

- Međutim, taj okvirni sporazum ne moramo konzumirati. One još moraju ići u nadmetanje pa ćemo vidjeti koja će biti cijena. Sve što se tiče naših priprema da taj posao rade gradska poduzeća, taj posao ide dalje, rekao je gradonačelnik.

Očekujemo da građani dobiju najkvalitetniju uslugu

Nastavno na ranija obećanja koja je u izbornoj kampanji davao Tomašević, želimo skrenuti pozornost da očekujemo kao tvrtka koja na području Zagreba djeluje, ali i građani, među koje se s našim zaposlenicima ubrajamo, dobiju najkvalitetniju uslugu uz najpovoljnije cijene, a sve uz pridržavanje pozitivnih zakonskih propisa, poručili su iz C.I.O.S.-a.

Također su istaknuli kako je prema medijskim napisima "evidentno" da na području grada najkvalitetnija usluga izostaje.

Prema njima u upitnost dolazi i povoljnost cijene jer "cjepkanje", odnosno podjela cjelokupne nabave na manje segmente, primjerice privremenog skladištenja, prijevoza, drobljenja i ponovnog prijevoza, te na više gospodarskih subjekata pitanje je, ističu, za neke druge institucije koje bi trebale provjeriti je li takav način postupanja u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi ili se želi pogodovati nekim drugim društvima.

- Unatoč inovativnom rješenju s dvije drobilice, koje je ljetos gradonačelnik javnosti predstavio kao rješenje problema glomaznog otpada te novootkrivenom bogatstvu koje se u tom glomaznom otpadu nalazi u vidu 50 posto vrijednih sirovina, a za što građani Zagreba do tada nisu niti znali, za pohvaliti je doprinos Gradske uprave i gradonačelnika Tomaševića koji 'nesebično daruju' glomazni otpad s vrijednim sirovinama razrušenoj Banovini i koji se svakodnevno odvozi kamionima u Sisak, napisali su ironično iz C.I.O.S.-a.

Što se tiče postupka koji se odnosi na biootpad, postupak provjere je u tijeku te ćemo više moći komentirati nakon zaprimanja povratnih informacija koje se na postupak odnose, zaključili su. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!