Cirkus na Markovu trgu, Bandić zastupnicima poslao komunalce

07.05.2020.

09:46

Autor: Eugen Husak/Zajedno za zdravlje/IMS/HRT

default error photo
Nakon gotovo dva mjeseca stanke održava se nova sjednica zagrebačke Gradske skupštine.
O mjerama za suzbijanje epidemije te izvješću o posljedicama potresa raspravlja se na sjednici zagrebačke Skupštine. Ali na dosad nezapamćen način. Pravi performans na Trgu svetog Marka izvela je oporba, dok drugi zastupnici zbog koronavirusa glasaju i raspravljaju virtualno. Oporbi se nije svidjela ideja da na sjednici sudjeluju iz svojih domova pa su iskoristili lijepo vrijeme i pješačku zonu ispred crkve svetog Marka. Zastupnike je posjetio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.Bandić zastupnicima poslao kamione Čistoće

Anka Mrak-Taritaš iz Glasa spočitnula je gradonačelniku na aktualnom satu da je grad prljav nakon potresa, pogotovo centar, te ga upitala zašto se ulice ne pometu, operu i zatim dezinficiraju. 

Za otprilike pola sata na Markov trg stigla su dva komunalna vozila. Stigli su radnici, izvadili šmrkove i počeli prskati, što je izazvalo pravu gungulu i revolt oporbenih zastupnika. Oni su svi okružili radnike, koji su im priznali kako nikad četvrtkom oko podneva ne peru Markov trg te da su taj nalog dobili prije otprilike pola sata.

Nakon pet minuta natezanja jedan od radnika sve je "sasjekao" i rekao: "Neću prati Trg pa makar dobio otkaz". I radnici su otišli.Bandić: Počistit ćemo kad završite s performansom

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je oporbenim zastupnicima, koji su sjednicu Gradske skupštine pratili sa stolaca iznesenih na Trg sv. Marka, da će počistiti i dezinficirati ulice kad završe s performansom.Intervenciju zaposlenika Čistoće koje je Milan Bandić žurno poslao oporbenim zastupnicima tijekom održavanja virtualne sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba komentirali su Hrvatski laburisti.

- Hitno slanje zaposlenika Čistoće sa šmrkovima na oporbene zastupnike je pokazatelj što točno Bandić misli o građanima. Ovakvo tretiranje oporbenih zastupnika je direktno nepoštovanje Zagrepčanki i Zagrepčana – poručuje David Bregovac, predsjednik Laburista.

Naglašava kako Bandića treba žurno smijeniti jer upravlja gradom samo u svoju korist.

- Njegove kriminalne politike i ciljano promišljene odluke katastrofalnih su posljedica za građanke i građane grada Zagreba. Tome se treba stati na kraj, a to HDZ sigurno neće napraviti – zaključuje Bregovac.

Oporbu koja je raspravljala na samom Trgu, obišao je i predsjednik Vlade.

HDZ i Bandić su, podsjetimo, dogovorili da se sjednica održi virtualno, što je razljutilo oporbu koja je to protumačila kao pokušaj skrivanja neučinkovitosti gradske uprave i države u rješavanju problema sanacije Zagreba nakon potresa. Stoga su na Markov trg donijeli stolce da sudjeluju u raspravi.

U jednom trenutku na svoje radno mjesto u susjednu zgradu, također na Markovu trgu stigao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Kada je ugledao skup, približio se i u šali ih pitao imaju li dozvolu i jesu li prijavili skup. To je naravno izazvalo niz reakcija.

Pogledajte reportažu Eugena Husaka:

[EMBED: "0705/husakkamioni.mp4"]

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!