18:54 / 10.10.2018.

Autor: I.B./HRT

Čizmek: Večeras nisu zabilježena prekoračenja onečišćenja

-

-

Foto: - / -

U Temi dana gostovali su pomoćnik ministra zaštite okoliša Igor Čizmek i gradonačelnik Slavonskog broda Mirko Duspara.
Sinoćnja eksplozija u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu uznemirila je građane s obje strane Save. Stručne službe i dalje utvrđuju uzrok eksplozije. U nesreći je jedna osoba poginula, 9-ero ih je ozljeđeno, nitko nasreću nije u životnoj opasnosti.

Sastanak s Rusima - plin u rafineriji u B. Brodu do kraja 2019.?

Eksplozija u rafineriji u Bosanskom Brodu - požar lokaliziran, nema poginulih

Piršić: Hrvatska bi morala tražiti međunarodnu inspekciju rafinerije

Borba Brođana urodila plodom: Za godinu i pol čist zrak

O rafineriji Brod i plinifikaciji razgovaralo se popodne u Slavonskom Brodu, na već ranije dogovorenom sastanku koji je organizirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s predstavnicima Ruske Federacije i vlasnicima Rafinerije.

Građani Slavonskog Broda, ovisno o tome kako vjetar puše, posljednje gotovo desetljeće muku muče sa zagađenim zrakom i nesnosnim smradom koji dolazi iz rafinerije.


U Temi dana gostovali su pomoćnik ministra zaštite okoliša za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja Igor Čizmek i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Duspara je rekao da je situacija puno bolja nego sinoć. "Nije bilo razloga za paniku, sve je bilo pod kontrolom", dodao je. Upitan za mrlju rekao je da se radi o onome što se cijedilo poslije gašenja požara izlilo u rijeku Savu. "Nije to bila ona klasična mrlja. To je riješeno", naglasio je.

Upitan za uzrok požara i oprocjenu Čizmek je rekao da se radi o vrlo kompleksnoj tehnologiji pabi on rado prepustio nalaz vještacima. "Opasnost je iza nas. Sukladno programu mjerenja razine onečišćenja na postajama Slavonski Brod 1 i Slavonski Brod 2 večeras nisu zabilježena prekoračenja, a mjereno je svaki sat. Kvaliteta zraka je potpuno u redu. Sugrađani, barem u tom smislu mogu mirno disati, a nastavak slijedi - u smislu aktivnosti ministarstva i Vlade, istaknuo je.

Duspara smatra da je rješenje malo bliže. "Danas smo saznali da je rješenje u rukama hrvatskih tvrtki. Na nama je da ih u sljedeća dva mjeseca pokušamo uvjeriti da krenu sa ozbiljnijim pregovorima i pripremom potpisivanja ugovora s ruskom stranom", rekao je.

"Mi smo postavili prijedlog i uvjete ministarstvu. Tražimo da se autocesta u Slavonskom Brodu, kroz koju prolazi 17,5 milijuna vozila godišnje, proglasi dijelom bez naplate kao i u Zagrebu. Na taj bi način smanjili brzine, a samim tim i zagađenje", smatra.

"Također, tražimo da se riješi pitanje graničnog prijelaza jer se stvaraju kolone kamiona i automobila koji su veliki zagađivači", dodao je.  "Osim toga nismo ravnopravni s ostalima. Tražili smo poseban status u ministarstvu vezano uz energetsku obnovu, da budemo u kategoriji 85 do 100 posto oslobađanja, odnosno davanja iz europskih fondova ili ministarstva.  Na taj bi način građani Slavonskog Broda više obnovili fasade, ložišta i smanjili zagađenje", istaknuo je.

"Još jedna stvar  na koju Vlada i ministarstvo mogu utjecati , da Janaf, tvrtka u državnom vlasništvu koja dostavlja naftu rafinerili Bosanski Brod. Krajnje je vrijem da Vlada uvede ekološku rentu koju bi janaf plaćao iz svoje dobiti, a grad Slavonski Brod bi mogao to koristiti u rješavanju svojih ekoloških problema", zaključio je Duspara.

Čizmek je rekao da ministar smatra da projekt plinofikacije rafinerije nema alternativu. "Ministarstvo i Vlada žele realizaciju projekata i definitivno stavljaju ovaj projekt u jedan od svojih prioriteta, iako malo kasni. Realizaciju možemo očekivati u trećem tromjesečju 2019.", istaknuo je. Uvjeren je da će se dvije strane uspjeti dogovoriti.

"Plinofikacijom bi proces povećanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu bitno krenuo naprijed. Drugi problemi mogu postati dio akcijskih planova", naglasio je.

Nada se da bi se sljedeće godine u ožujku barem ovaj dio vezan za rafineriju Brod trebao riješiti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!