07:47 / 18.09.2018.

Autor: S.F./HRT

Cjeloživotno obrazovanje - od glazbenika do kuhara

-

-

Foto: - / -

Da nikada nije kasno ponovno sjesti u školske klupe i promijeniti zanimanje, dokazao je Renato Đošić Renman. Donedavni glazbenik odlučio je postati kuhar.
Da nikada nije kasno ponovno sjesti u školske klupe i promijeniti zanimanje, dokazao je Renato Đošić Renman. Donedavni glazbenik odlučio je postati kuhar.

Zašto se odlučio na prekvalifikaciju? Glazba ga više nije ispunjavala. "Nije mi donosila apsolutno nikakvu korist, osim tapšanja po ramenu i 'Di si, kralju, care?'", kaže Đošić, čija je susjeda u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb-Istok.

"Ona je u Agenciji za odgoj i obrazovanje odraslih i dijelila je letke svake godine. Prošle godine bila je na Trešnjevačkom placu. Organizirali su sajam. I oni dijele letke, informiraju ljude. Ja sam se odazvao na taj sajam. Napisao sam interesantan CV o svemu što sam radio i strasti koju imam prema kuhanju. Njima se taj CV toliko svidio da su me izabrali da dobijem vaučer, odnosno besplatno školovanje u Ugostiteljsko-turističkoj školi", prepričava bivši glazbenik.

Školu je završio u godinu dana i nakon toga "sam sebe bacio u vatru" - otišao je na Krk odraditi sezonu, u Bašku, raditi tri mjeseca. Povratak u školske klupe bio je, kaže, sjajan, motivirajući, interesantan. Na pitanje kani li u budućnosti nešto svoje otvoriti, odgovara: "Neću preskakati stepenice. U ovom poslu krenuo sam od samog dna. Svaki idući korak mi je uspjeh i stepenica prema gore. Neću raditi nikakve planove za budućnost. Sretan sam i zadovoljan kako se situacija razvija. Njegova poruka ljudima zrelije dobi, onima koji ostanu bez posla ili se žele prekvalificirati jest: "Nikada ne treba odustati".

Istraživanja pokazuju da samo 30 posto stanovnika u Hrvatskoj sudjeluje u nekom obliku cjeloživotnog učenja. Da je više novca, više ulaganja u prekvalifikaciju, vjerojatno bi taj postotak bio i veći. O cjeloživotnom obrazovanju u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" jutros su govorili Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja i Margareta Martinčić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!