Cjepiva će biti za 50 posto stanovništva

07:36 / 13.11.2020.

Autor: D.M./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

Gošća emisije Dobro jutro, Hrvatska je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.
- Među testiranima je sve veći postotak zaraženih osoba iako indikacije za testiranje ostaju iste. 'Brza' testiranja pomažu kako bi se rasteretilo PCR testiranje i dobio brži nalaz što je jako bitno kako bi zaražena osoba promijenila ponašanje. Tim testovima testiraju se osobe koje već imaju simptome, kazala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

➡️ Cjepiva protiv koronavirusa nadohvat ruke - evo što znamo

U posljednjih 14 dana na 100 tisuća stanovnika oboljelih je u Hrvatskoj 781. Deveti smo po smrtnosti a osmi po broju novooboljelih, kazala je. Zemlje koje su uvele djelomični 'lockdown' i zatvorile javna mjesta okupljanja, poput Slovenije, Francuske, Češke i Belgije - ispred su Hrvatske i po broju zaraženih i po broju smrtnih slučajeva, naglasila je. Da bi se pokazali pravi rezultati, kaže, treba proći više od dva tjedna.

Pandemija promijenila stav građana o cijepljenju

Govoreći o nabavci cjepiva protiv Covida Ivana Pavić Šimetin je kazala kako je Hrvatska već gotovo deset godina u procesu tzv. združene nabave u okviru Europske unije. U tom smo preocesu osigurali doze AstraZenece Johnson&Johnsona i Pfizera za cijepljenje više od polovice stanovništa. Cijepiti se mora dvaput, dodala je. Ono će biti dobrovoljno, kao i protiv gripe, a za sve ugrožene i strateški važne skupine bit će besplatno, potvrdila je Šimetin.- Vjerujemo da ćemo, u odnosu na druge zemlje brzo imati cjepivo. Ne zna se kakva je situacija s djecom. Najvjerojatnije će cjepiva biti samo za odrasle, a oni koji su preboljeli Covit u povoljnoj su situaciji oko tri mjeseca. Za kolektivni imunitet primjerice kod ospica procijepljenost uz one koji su bolest preboljeli mora biti više od 90 posto stanovništva, kazala je. Naglasila je kako je pandemija promijenila stav populacije o cijepljenju i više će se građana odlučiti za to.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!