17:28 / 03.11.2018.

Autor: Martina Klaić/V.K./HRT

Cjepiva protiv gripe nikad više

-

-

Foto: - / -

7. studenog počinje cijepljenje protiv gripe. Osigurano je 320 tisuća doza cjepiva. Opasnost od te bolesti posebno ozbiljno moraju shvatiti kronični bolesnici i stariji jer može izazvati teške komplikacije koje mogu završiti i tragično.
U srijedu, 7. studenog počinje cijepljenje protiv gripe. Osigurano je 320 tisuća doza cjepiva, 10 posto više nego lani. Opasnost od te bolesti posebno ozbiljno moraju shvatiti kronični bolesnici i stariji jer može izazvati teške komplikacije koje mogu završiti i tragično. Prošle je sezone gripa odnijela rekordan broj života.

Distribucija cjepiva je u tijeku. Prošle godine sve su doze planule u nekoliko dana. Zato ih je za ovu godinu osigurano najviše dosad.

"Moram, kao prvo, reći da je ovo sasvim novo cjepivo prilagođeno za ovogodišnje sojeve, dakle za ovu sezonu. U ovom cjepivu nema nikakvih adjuvansa niti konzervansa, cjepivo je visokozaštitno i cjepivo je vrlo sigurno" , rekao je Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu.

Lani je gripu, prema službenim statistikama, imalo više od 64 tisuće ljudi. Od posljedica gripe umrlo je 30 osoba, rekordan broj.

Pojavljuje se naglo uz vrlo visoku temperaturu, opću slabost koju prate bolovi u mišićima i zglobovima. Gripa je, upozoravaju liječnici, ozbiljna bolest, a može izazvati i brojne komplikacije.
"Pojava teže upale pluća, bronihitisa, rijeđe su upale mozga i moždanih ovojnica. No, ono što treba napomenuti, vrlo često izazove pogoršanje simptoma odnosno stanja neke druge kronične bolesti", naglasio je Milan Mazalin,obiteljski liječnik.

Za kronične bolesnike, zdravstvene djelatnike, trudnice, djecu i starije od 65 godina - cjepivo je besplatno. Ako ga ostane dovoljno, mogu se cijepiti i svi ostali. Cijena je 20 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!