Cjepiva za treću i četvrtu docjepnu dozu stižu idući tjedan, strožih mjera nema

03.09.2022.

20:12

Autor: Ruža Ištuk/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Nakon Europske agencije za lijekove, i Europska komisija odobrila je cjepiva protiv omikron-varijante koronavirusa, koja su razvile farmaceutske tvrtke Moderna te Pfizer i BioNTech. Cjepiva koja će se koristiti kao treća i četvrta docjepna doza idući tjedan stižu u Hrvatsku.

187.000 doza novovarijantnog Pfizerova cjepiva i 57.000 Modernina s proizvodnih linija uskoro će doći i u Hrvatsku.

- Istraživanja za to cjepivo su napravljena samo kao docjepna doza, zbog toga je isključivo za docjepnu dozu registrirano, to se odnosi na sve naše odrasle građane koji još nisu primili treću dozu. Znači, imamo barem milijun njih koji su samo završili cijepljenje a nisu primili dodatnu dozu, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Imamo i više od milijun neiskorištenih doza starih cjepiva u skladištima i podijeljen interes građana. Dodatni je to razlog za oprez, jer upravo stariji građani završavaju u bolnicama. U Varaždinu je 39 hospitaliziranih. 

- Radi se uglavnom o osobama starije životne dobi iznad 80 godina, ovi mlađi koji nam dolaze, uglavnom su imunokompromitiran. S obzirom na to da nema mjera i da se ljudi međusobno druže bez ikakvih zaštita i svega, ovaj broj je veći nego što je bio prošle godine. Simptomi su blaži, o tome govori i da trenutno nemamo nijednog pacijenta na respiratoru, istaknuo je Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Novih, strožih mjera neće biti, ali izolacija ostaje i dalje.

- S obzirom da imamo poboljšanje epidemiološke situacije odnosno na dvotjednoj razini 12 postio smanjenje broja novooboljelih, očekujemo takav trend i dalje. Maske nisu još opcija, dapače, idemo u škole bez maski i bez mjera, naglasila je Pavić Šimetin.

Novi pandemijski val moguć je u slučaju nove mutacije virusa koja dosad u svijetu nije zabilježena. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!