Cjepivo protiv gripe u tri vala

16.10.2020.

10:44

Autor: P.F./Hina

default error photo
HZJZ naglašava da se nije kasno cijepiti protiv gripe u studenom i prosincu pa nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada, kad raspolažu tek dijelom ukupne količine cjepiva.
U ponedjeljak, 19. listopada, počinje cijepljenje protiv sezonske gripe, cjepivo je četverovalentno i besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija te bolesti, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

➡️ Čivljak: Gripa može pridonijeti težini kliničke slike
➡️ Rotim: Zbog gripe bit će otežano donošenje same dijagnoze
➡️ Cijepljenje protiv gripe i u ljekarnama 
➡️ Gripa: Naručeno 590.000 doza, u pripremi plan cijepljenja

HZJZ naglašava da se nije kasno cijepiti protiv gripe u studenom i prosincu pa nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada, kad raspolažu tek dijelom ukupne količine cjepiva.

Ove godine gotovo 600.000 doza cjepiva

Ove je godine nabavljeno 460.000 doza cjepiva, a u tijeku je nabava dodatnih 130.000 doza. Većinu cjepiva koje se distribuira, dobit će liječnici obiteljske medicine pa HZJZ očekuje da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela. Trenutačno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000. Dodatne količine od 130.000 doza očekuju se početkom prosinca.

Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti, neće to moći napraviti u sljedeća dva tjedna pa će velik dio njih trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva, koje stiže u ambulante početkom studenog. Oni koji ne uspiju ni u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnima u prosincu.

Termin za cijepljenje telefonski dogovoriti s liječnikom

Zbog provedbe protuepidemijskih mjera i povećanog opsega posla tijekom pandemije dio zavoda za javno zdravstvo neće moći provoditi cijepljenje kao dosadašnjih godina. Zato će se veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije).

HZJZ moli sve koji se žele cijepiti protiv gripe da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe.

Termin za cijepljenje treba telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno jer je u postojećoj situaciji nužno planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi. Za cijepljenje u županijskom zavodu za javno zdravstvo, ako osoba nema izabranog liječnika, termin treba zatražiti telefonom.

Cijepljenje je besplatno za osobe od 65 godina i starije, zdravstvene radnike i trudnice, štićenike i radnike domova za starije osobe. Besplatno je i za osobe s kroničnim oboljenjima, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.

Cijepljenje ako se osobno kupi cjepivo 

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno kupe cjepivo. Pri kupnji cjepiva u ljekarni treba imati privatni recept za cjepivo koji liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka. Također, moguće je cijepljenje u nekim ljekarnama, a za to se treba prethodno telefonski obratiti ljekarni radi informacija.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe u skladu je s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni. Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2020./2021. su sljedeći cijepni sojevi: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09, A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2), B/Washington/02/2019 (B/Victoria) i B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!