18:50 / 10.01.2019.

Autor: Ruža Ištuk/I.H./HRT

Cjepivo protiv HPV-a besplatno za srednjoškolce

-

-

Foto: - / -

O spolnom ponašanju djece dovoljno govori podatak da godišnje imamo oko 1200 porođaja i oko 200 prekida trudnoće u maloljetnica.
Dok jedni u cijepljenju protiv HPV-a vide zaštitu od raka, drugi to smatraju dopuštenjem za stupanje u spolne odnose. Novost je da je cijepljenje protiv HPV-a, osim za učenike 8. razreda osnovne škole - besplatno i za sve srednjoškolce, i to prvih šest mjeseci ove godine. Cjepivo štiti od šest vrsta karcinoma.

- Imamo novost da se prvih šest mjeseci ove godine cijepe svi srednjoškolci. Mogu se cijepiti, cijepljenje je besplatno i dobrovoljno. Istraživanja su pokazala da djeca koja se cijepe protiv HPV-a nisu ništa više spolno aktivna, dapače, u odnosu na drugu djecu, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Ginekologinja Nives Šikanić Dugić kaže - i sama je cijepila svoje dijete.

- Cijepivo protiv HPV-a, apsolutno da, preko 11 godina. Dokazana je djelotvornost već u znanstvenim časopisima, i mi danas znamo da je to cijepivo protiv raka, kod djevojčica štiti od pet karcinoma, kod dječaka od tri, dodala je.

Štiti od raka vrata maternice, rodnice, stidnice, penisa, anusa i grla. Cjepivo je deveterovalentno i nuspojave su blage.

U Međimurskoj županiji je, uz Zagreb, najviše cijepljene djece. Najmanja je procijepljenost u Dalmaciji, a o spolnom ponašanju djece dovoljno govori podatak da godišnje imamo oko 1200 porođaja i oko 200 prekida trudnoće u maloljetnica.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!