14:39 / 14.05.2022.

Autor: M.M./HRT

Članovi Njemačke zajednice-Zemaljske udruge Podunavskih Švaba obilježavaju Dan progona

Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba

Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba

Foto: HTV / HRT

Komemoracijom na valpovačkom gradskom groblju članovi Njemačke zajednice-Zemaljske udruge Podunavskih Švaba obilježavaju Dan progona. Sjećanje je to na događaje od prije 77 godina kada su pripadnike njemačke i austrijske nacionalne manjine komunističke vlasti proglasile kolektivnim krivcima za nacističke zločine.

Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba rekao je kako su morali pobuditi kolektivno sjećanje jer se desetljećima o tome šutjelo.

- Čak ni sami pripadnici obitelji koje su stradale nisu bili svjesni što se događalo. Rad njemačke zajednice na rasvjetljavanju povijesti poraća za nas je bio važan, istaknuo je, dodavši da danas "nakon tri desetljeća u sjećanju naše zajednice, a trudili smo da se proširi i na opću javnost, živi spomen na ljude koji su nevini stradali samo zato što su bili Nijemci".

- Kolektivna krivnja bila je taj teret koji im je stavljen na leđa bez individualne krivice, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!