08:59 / 11.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Čolaku dvije godine zatvora za smrt studentice, Opačak oslobođen krivnje

Izricanje presuda

Izricanje presuda

Foto: HTV / HRt

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je u petak osudio Marina Čolaka na dvije godine zatvora, a Dalibora Opačka nepravomoćno oslobodio krivnje za prometnu nesreću u kojoj je u studenome 2010. nakon jurnjave ferrarija i sportskog nissana kod Bosiljeva poginula studentica Ivan Obad (20).


Prvooptuženi Čolak, prema nepravomoćnoj presudi, mora platiti 2000 kuna sudskih troškova, dok je nepravomoćno oslobođeni Opačak zaplakao nakon izricanja presude.

Na objavi presude bila su obojica optuženika, a oslobođeni Opačak rasplakao se nakon izricanja presude.

- Ovo je nakon 11 godina suđenja veliki uspjeh. Zadovoljni smo hrabrošću da su se vještaci usaglasili kako brzina nije uzročno-posljedična veza s prometnom nesrećom, kazao je nakon izricanja nepravomoćne presude Opačkov branitelj Mirko Križanović.

Opačak se rasplakao na čitanju presude

Opačak se rasplakao na čitanju presude

Foto: HTV / HRT

Prema optužnici, Čolak se 5. studenog 2010. u 12.20 sati kretao ferrarijem autocestom A6 iz smjera Zagreba prema Rijeci lijevim prometnim trakom brzinom od 181,5 km na sat, dok se Opačak kretao desnim trakom u svojem nissanu 350.

Čolak je, tvrdi tužiteljstvo, započeo prelazak iz lijevog u desni prometni trak, a da se nije uvjerio kako to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Opačak je, vozeći brzinom od 205,3 kilometra na sat, počeo kočiti, no nije mogao smanjiti brzinu na vrijeme pa su se automobili okrznuli.

Nissan je prednjim lijevim kotačem dotaknuo zadnji desni kotač ferrarija, nakon čega je taj dodir destabilizirao ferrari koji se počeo nekontrolirano kretati te je sletio desno izvan kolnika. Automobil se prevrnuo i zapalio ,pri čemu je poginula suvozačica Ivana Obad.

Optužnica protiv obojice podignuta je 2012., a 2015. obojica su osuđena na tri godine zatvora.

Nakon što je Županijski sud u Rijeci 2018. poništio presudu suđenje je krenulo iz početka na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim pa je spis završio na karlovačkom Županijskom sudu.

Odlukom Vrhovnog suda predmet je prošle godine delegiran na zagrebački Županijski sud.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!